02:07 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1132
  Pratite nas

  Zajedničko preduzeće ruske kompanije „Novatek“ i njenih stranih partnera – „Arktik SPG 2“, sklopilo je ugovore na 20 godina o kupoprodaji celokupne količine gasa sa svim akcionarima projekta, navodi se u saopštenju „Novateka“.

  Početak prodaje tečnog prirodnog gasa planiran je od 2023. godine, saopštava kompanija „Novatek“.

  „Potpisani ugovori predviđaju isporuke tečnog prirodnog gasa kompanije „Arktik SPG 2“ pod uslovima FOB Murmansk i FOB Kamčatka prema cenovnim formulama koje su povezane sa međunarodnim naftnim i gasnim indeksima. Količine isporuka određuju se srazmerno vlasničkim udelima učesnika u projektu“, precizirano je u saopštenju.

  Dugoročni ugovori su „jedna od najvažnijih faza u organizaciji spoljnog finansiranja za projekat, a prikupljanje sredstava će biti završeno u toku 2021. godine, rekao je predsednik upravnog odbora „Novateka“ Leonid Miheljson.

  Kapacitet postrojenja „Arktik SPG 2“ koji će činiti tri tehnološke linije, iznosiće 19,8 miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje. Proverene i verovatne rezerve nalazišta Utreno, koje će biti resursna baza za projekat, prema standardima PRMS procenjuje se na 1,434 biliona kubnih metara prirodnog gasa i 90 miliona tona tečnih ugljovodonika.

  Akcionari projekta su „Novatek“ (60 odsto), „Total“ (10%), „CNPC“ (10%), „CNOOC Limited“ (10%) i „Japan Arctic LNG“, konzorcijum „Mitsui & Co., Ltd.“ i „JOGMEC“ (10%).

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, Novatek, tečni prirodni gas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga