04:54 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  24215
  Pratite nas

  Šef evropske diplomatije Žozep Borelj priznao je da institucije EU imaju ograničena sredstva pritiska na Rusiju i da spoljna politika „ostaje u ingerenciji država-članica“.

  „Države EU treba da sačuvaju jedinstvo. U prestonicama EU se i određuje politika prema Rusiji. Mi u EU pokušavamo da izgradimo jedinstvenu spoljnopolitičku liniju, ali, svidelo se to nama ili ne, spoljna politika ostaje u ingerenciji država-članica. Ako ne bude jedinstva, neće biti ni zajedničke evropske politike… Lideri država EU ne treba da govore jedno u Briselu, a zatim, kada se vrate u svoje prestonice, da rade drugo“, rekao je Borelj.

  On se osvrnuo i na zahteve poslanika Evropskog parlamenta da se Rusija isključi iz međunarodnog platnog sistema „Svift“ i da se obustavi gradnja „Severnog toka 2“.

  „Svift je međunarodna privatna organizacija i tu EU nema kompetencije… "Severni tok" je kontroverzna tema. Evropska komisija je već saopštila da taj projekat ne doprinosi diverzifikaciji energetskih izvora EU. Međutim, to je odgovornost privatnih kompanija i EU nema instrumente da donosi odluke o sudbini ovog privatnog projekta“, rekao je evropski diplomata.

  On je naveo da, „kada i ako "Severni tok 2" proradi, možemo zatražiti da on radi transparentno i bez diskriminacija, sa adekvatnim nivoom kontrole“.

  Borelj je konstatovao da u odnosima sa Rusijom „predstoji dug period konfrontacije za koju treba da budemo spremni“.

  „Rusija je sigurna da je konfrontacija sa Evropom i SAD najjednostavniji način da se ojača legitimitet vlasti“, dodao je diplomata.

  Šef evropske diplomatije je primetio da su uspesi ruske vlasti u ekonomiji „vrlo skromni i da budućnost takođe nije ružičasta“.

  „Da, oni imaju vojnu snagu koju koriste kada smatraju potrebnim: u Siriji, Libiji, na Kavkazu. Ali sa tačke gledišta ekonomije, Rusija se može porediti sa Italijom, i malo je ispred Španije“.

  Ranije je Evropski parlament pozvao da se, između ostalog, zaustavi izgradnja „Severnog toka 2“ i isključi Rusija sa platnog sistema „Svift“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga