06:02 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1425
  Pratite nas

  Kijev je blokirao predlog Moskve o sprečavanju kršenja primirja u Donbasu, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

  Prema njegovim rečima, umesto da se razgovara o suštinskim pitanjima, Ukrajina je gradila zamršene „pravne konstrukcije“ kako ne bi priznala Donbas za stranu u sukobu.

   „Zapravo, radi poštovanja izmišljenih 'crvenih linija', koje su direktno u suprotnosti sa Minskim sporazumima, Kijev žrtvuje bezbednost i živote ljudi na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Grizlov nakon sastanka kontakt-grupe.

  Uprkos političkim izjavama o tome da teže miru, Ukrajina „radi nekoliko radikalnih političkih snaga“ nije sposobna da preduzme praktične korake u cilju poštovanja prekida vatre, naglasio je Grizlov.

  „U takvoj situaciji teško je očekivati od Ukrajine konstruktivan pristup rešavanju znatno složenijih političkih aspekata rešavanja sukoba“, zaključio je predstavnik Rusije.

  Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  Rusija, Donbas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga