22:15 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1831
  Pratite nas

  Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela je 16 članova ukrajinske omladinske radikalne organizacije „MKU“, koji su pripremali eksplozije i oružane napade.

  Kako se navodi u saopštenju FSB-a, pritvoreni su ispričali da je lider „MKU“ Jegor Krasnov koordinisao iz Ukrajine aktivnostima grupe u Rusiji. Vrbovanje novih članova vršeno je u fazama. U početku im je predlagao da na zgradama pišu ekstremističke natpise, a zatim da pretuku beskućnika ili predstavnika omladinske supkulture. Zatim je trebalo oružjem da napadaju građane, policajce, pale i dižu u vazduh institucije.

  „U Irkutsku, Krasnodaru, Saratovu, Tambovu, Tjumenju, Čiti, Anapi Krasnodarskog kraja, Puščinu u Moskovskoj oblasti i Pereslavlju Zaleskom u Jaroslavskoj oblasti privedeno je 16 pristalica ukrajinske omladinske radikalne organizacije ‘MKU’, umešanih u nasilje, propagandu ekstremizma, kao i pripreme za dizanje u vazduh zgrada državnih organa i oružane napade na građane“, navodi se u saopštenju Službe.

  Dodaje se da su tokom pretresa od pritvorenika oduzeti hladno oružje, ekstremistički atributi, podaci o počinjenim i planiranim terorističkim i ekstremističkim zločinima, video-izveštaji o nasilnim akcijama koji su poslati vođi grupe, kao i prepiska sa njim.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  neonacisti, Ukrajina, FSB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga