01:07 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 613
  Pratite nas

  Američka ambasada u Rusiji saopštila jeda će smanjiti broj zaposlenih u konzularnom odeljenju za 75 odsto, zbog čega neće biti u mogućnosti da pruža čitav niz usluga, između ostalog, da izdaje neimigracione vize. Mere su, kako navode, posledica postupaka ruskih vlasti. Portparol Kremlja kaže da je tako već duže vreme i da odluka ne menja ništa.

  Kako je saopšteno, ambasada neće moći da pruža usluge notara, da izdaje izvode o rođenju u inostranstvu, kao ni da produžava pasoše.

  Od 12. maja ambasada će prestati da obrađuje zahteve za neimigracione vize, izuzev diplomatskih poseta. Konzularne usluge pružaće se samo Amerikancima i to samo u neodložnim situacijama.

  Takođe, Amerikancima kojima ističe viza sugerisano je da napuste Rusiju do 15. juna.

   Portparol Dmitrij Peskov rekao da ta odluka ništa ne menja jer te vize ionako nije bilo moguće dobiti u toku prethodnih godinu dana.

  „Znate, nekolicina ruskih državljana mogla je tokom prošle godine, a možda i više, da dobije vize u američkoj ambasadi i Moskvi. Te vize je jednostavno bilo nemoguće dobiti i na tom planu se ništa ne menja“, rekao je Peskov.

  Upitan koga Kremlj smatra odgovornim za neprijatnu situaciju u kojoj su se našli ruski građani, Peskov je rekao da se treba osvrnuti na to šta je prethodilo napetoj situaciju u bilateralnim odnosima, a to su neprijateljski potezi Amerike prema Rusiji.

  Podsetimo, Amerika je 15. marta uvela nove sankcije Rusiji, uključujući proterivanje ruskih diplomata, a Moskva je na to reagovala recipročno.

  Tagovi:
  Kremlj, izdavanje viza, ambasada, Rusija, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga