02:24 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 890
  Pratite nas

  Prvomajski praznici u Rusiji će trajati deset dana, a većina Rusa provešće ih u zemlji, pokazuju podaci turističkih agencija. Tome je doprinela i odluka vlasti o tzv. kešbeku, koja povraćajem do dvadeset odsto novca stimuliše Ruse da češće posećuju domaće destinacije. Najpopularniji su, očekivano, Krim i Soči.

  Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je predlog da period majskih praznika traje ove godine od 1. do 10. maja zbog epidemiološke situacije vezane za korona virus. Predlog je iznela direktorka Federalne službe za zaštitu potrošača i socijalna pitanja Ana Popova.

  Crnomorska obala top destinacija, ne zaostaje ni severozapad

  Potpredsednik Turističke organizacije Rusije (RST) Jurij Barzikin rekao je za Sputnjik da je do 90 odsto ruskih turista izrazilo veliku potražnju za destinacijama na crnomorskoj obali. U pitanju su Soči, Anapa, Gelendžik i Krim.

  „Takođe, uvedeni su dodatni letovi za te destinacije, što je omogućilo da cene budu adekvatne. Glavni broj turista je rezervisao odmor još u periodu od februara do aprila, tako da kada su se cene povećale zbog zatvaranja granica sa Turskom, ostalih 10 odsto turista se preusmerilo na destinacije u Rusiji“, objasnio je on.
  Najviši pešački most na svetu u Sočiju
  Najviši pešački most na svetu u Sočiju

  Prema rečima Barzikina, zanimljivi programi se nude i na severozapadu Rusije, iako ih je manje. To su Sankt Peterburg, zatim zanimljive ture na Bajkal, a duž Zlatnog prstena Rusije (drevni gradovi severoistočno od Moskve) postoje ture na tri do pet dana.

  Šef Odbora za unutrašnji turizam u Udruženju turoperatora Rusije Ilja Umanski rekao je da kada je reč o najpopularnijim destinacijama, majski praznici kopiraju model potrošnje u drugim perioda, tokom novogodišnjih praznika i letnjeg odmora. Odnosno, lideri su nesumnjivo crnomorska područja, zbog činjenice da veći deo stanovnika Rusije živi u prilično hladnoj klimi, te stoga su najtraženiji Krasnodarski kraj i Krim.

  Zamak Lastino gnezdo na Krimu
  © Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй
  Zamak "Lastino gnezdo" na Krimu

  „Generalno, neću pogrešiti ako kažem da su sva područja domaćeg turizma za ove majske praznike u porastu, jer se za Ruse pojavila prilika za dodatni odmor od deset dana. Nakon predsednikove najave da će od 1. do 10. maja dani biti neradni, potražnja za svim destinacijama u Rusiji se gotovo utrostručila. Posle Krasnodarskog kraja i Krima slede Stavropoljski kraj i Kavkaske mineralne vode,  zatim Moskva, Sankt Peterburg i Kazanj. Ističem da generalno ove top destinacije karakteriše maksimalna razvijenost turističke infrastrukture. Odnosno, tamošnja ugostiteljska struktura je vodeća u Rusiji, te zbog toga ova područja primaju najveći broj turista“, pojasnio je Usmanski.

  Krasnodar
  © Sputnik
  Krasnodar

  On je dodao da kada Moskovljani uglavnom rezervišu mesta u predgrađu Moskve, a stanovnici drugih regiona rezervišu mesta u najbližim odmaralištima.

  Stimulisanje unutrašnjeg turizma

  Jurij Barzikin je pojasnio da se sa 2020. godinom ovo ne može uporediti jer je tada sve stalo, ali u poređenju sa 2019. godinom destinacije u Rusiji su vrlo tražene. U Turističkoj organizaciji Rusije su, kako kaže, sigurni da će se ova tendencija nastaviti tokom letnje sezone.

  „Štaviše, odmor u Rusiji se sada stimuliše. Već je uvedeno 20 odsto povraćaja novca (kešbeka) od cene izabrane ture, a dve milijarde rubalja po toj osnovi je već iskoristilo više od 700 hiljada potrošača, dok je sada vlada dodelila dodatnih 4,7 milijardi rubalja. Odnosno, do 30. juna, uključujući i majske praznike, ruski turisti mogu dobiti povraćaj novca do 20 odsto od cene putovanja. Ovo je vrlo ozbiljan podsticaj za putovanja unutar Rusije“, zaključio je Barzikin.
  Anapa
  © Sputnik / Vitaliй Timkiv
  Anapa
  Tagovi:
  praznici, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga