03:21 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1234
  Pratite nas

  Švedski poslanik Hans Valmark pozvao je šeficu diplomatije An Linde da uvede sankcije Rusiji u znak solidarnosti sa Češkom.

  U razgovoru sa šeficom spoljnopolitičkog resora poslanik je naglasio da je Stokholm „uzdržano“ reagovao na diplomatski skandal i nije žurio da zadovolji molbu Praga o „kolektivnoj akciji solidarnosti“ protiv Moskve.

  „Sa švedske strane nisu vidljivi nikakvi znaci koji govore o realizaciji mera koje su usmerene protiv službenika ruske ambasade niti pokušaji koordinacije akcija unutar EU u toj oblasti“, naglasio je poslanik.

  Juče je rusko Ministarstvo inostranih spolova objavilo imena osam građana država-članica EU kojim je zabranjen ulazak u Rusiju. Na spisku su se našli, između ostalog, predsednik Evropskog parlamenta David Marija Sasoli, zamenik predsednika Evropske komisije za pitanja vrednosti i transparentnosti Vera Jurova i član francuske delegacije u PSSE Žak Mer.

  MIP Švedske je izrazio protest ruskom ambasadoru. Stokholm smatra neosnovanim ograničenja: pravno su nejasna i politički motivisana.

  Moskva je naglasila da su mere odgovor na uvođenje sankcija EU protiv šest državljana Rusije.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Švedska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga