03:08 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3562
  Pratite nas

  Zapadne zemlje su počele da spuštaju gvozdenu informacionu zavesu, Rusija je prinuđena da reaguje, izjavio je za Sputnjik zamenik predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič.

  Prema njegovim rečima, zapadne države u OEBS-u su ruskoj delegaciji predale žalbu koja se odnose na poslednje zakone, a tiču se markiranja nekih medija kao stranih agenata.

  „Na šta smo rekli da evolucija ruskog zakonodavstva nije ništa više nego odgovor na ono što se radi na Zapadu u poslednjih nekoliko godina. To nije naša inicijativa, Zapad je počeo da spušta gvozdenu informacionu zavesu i da opet stvara linije između istoka i zapada“, rekao je Bujakevič.

  Bujakevič je naveo da zapadne delegacije u OEBS-u ne daju direktne odgovore na pitanja o konkretnim situacijama.

  „Navodimo im konkretne činjenice o narušavanju i molimo ih da prokomentarišu, a kao odgovor stalno dobijamo političke izjave o privrženosti fundamentalnim principima obezbeđivanja slobode izražavanja mišljenja. Posle toga se tema odmah prebacuje na položaj medija u Rusiji. Oni više vole da koriste političke parole antiruskog karaktera. U suštini, reč je o reprodukciji propagandnih klišea“, primetio je diplomata.

  Ova situacija se ponavlja, oseća se da zapadni partneri nemaju nameru da vode konstruktivan dijalog o problemima, koji postoje u medijima u okviru OEBS-a, objasnio je Bujakevič.

  „U slučaju da Zapad bude spreman da započne proces ponovnog ujedinjenja medijskog prostranstva, mi ćemo to podržati. Za sada moramo da preduzmemo odgovarajuće mere na neprijateljske korake prema ruskim medijima“, naglasio je diplomata.

  Prema zakonu „O masovnim medijima“, kako su ranije napomenuli u „Roskomnadzoru“, materijali stranih medija, koji obavljaju funkciju stranih agenata, moraju biti distribuirani na teritoriji Rusije sa odgovarajućom oznakom. Ovakva norma služi za informisanje ruskih čitalaca o tome da materijali, koje ti mediji šire, podržavaju interese drugih država.

  U državnoj Dumi su ranije izjavili da novi projekat o regulisanju aktivnosti fizičkih lica i organizacija stranih agenata ne krši ničija ustavna prava i da će ova inicijativa učiniti transparentnijim aktivnosti organizacija i pojedinaca. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  OEBS, zapadni mediji, ruski mediji, mediji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga