05:00 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  16104
  Pratite nas

  Komentarišući predloge za dozvolu ulaska na teritoriju Evropske unije za one koji su primili vakcine odobrene u EU, predsednik Odbora ze međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki izjavio je da bi takve mere mogle da doprinesu stvaranju svojevrsne „kovidne zavese“.

  „Odluka još uvek nije doneta. Ali ako zaista budu uvedene takve mere, one će doprineti formiranju svojevrsne kovidne zavese, barem na neko vreme“, rekao je Slucki.

  On je podsetio da se predlaže strogi spisak vakcina za ulazak u EU.

  „Šta to može da znači? Sve je jednostavno, to je takođe element manipulacije u cilju promovisanja preparata određenih marki na svetska tržišta. Drugim rečima, ako želite u Evropu, vakcinišite se samo dogovorenim preparatima. To je takva farmaceutska cenzura. Ali je za sada rano izvoditi zaključke“, smatra poslanik ruske Dume.

  S tim u vezi, član ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Aleksandar Baškin smatra da je predlog Evropske komisije „pucanje sebi u nogu“, jer, kako kaže, ta inicijativa neće dovesti do željenog efekta.

  „Izmišljajući dodatna ograničenja, neke zemlje i političari pucaju sebi u nogu, jer takve odluke ne pokazuju brigu o svojim građanima. U suprotnom bi u Evropi odavno sertifikovali 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), ali umesto toga politikantstvo u prilično osetljivim oblastima gradi dodatne prepreke i barikade“, izjavio je Baškin.

  On je istakao da smatra da ta inicijativa neće zaživeti i da se razumne zemlje neće složiti sa tim predlogom.

  Podsetimo, Evropska komisija je u ponedeljak izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom dozvole putovanja u zemlje EU bez posebnih ograničenja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcinacija, EU, ulazak, Evropska komisija, predlog, Leonid Slucki, kovid 19
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga