02:52 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Ruski vazdušni asovi iz akrobatske grupe „Striži“ danas proslavljaju 30. godišnjicu postojanja. Istorija grupe vojnih pilota, koji savršeno vladaju akrobatskim tehnikama, počela je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, prenosi televizija „Zvezda“.

  Tada je u lovačkom vazduhoplovom puku u Kubinki formirana grupa za izvođenje demonstrativnih letova sa lovcima MiG-29.

  Smatra se da je grupa zvanično osnovana 6. maja 1991. godine, kada su piloti prvi put nastupili na aeromitingu pod nazivom „Striži“.

  „Postrojili su nas i rekli – to je to, momci. Birajte kako ćete se zvati, kako god želite. Ime zapisujemo, šijemo kombinezone, etiketu na grudi, značku. I već smo akrobatska grupa. Odjednom je jedan od pilota rekao – a hajde da se zovemo 'Striži' . Spretna, brza, dobra ptica, okretna. Hajde da se zovemo 'Striži'“, priseća se početaka prvi vođa akrobatske grupe Aleksandar Kutuzov.

  Godine 2004. u akrobacije je uključen zajednički let akrobatskih grupa „Striži“ i „Ruski vitezovi“ koji je izvodilo devet letelica (pet Su-27 i četiri MiG-29) u formaciji „romb“ uz izvođenje punog kompleksa akrobatskih figura. To je bio svetski rekord u istoriji vazduhoplovstva, a „devetka“ je dobila naziv „Kubanski dijamant“. Upravo u toj formaciji će „Striži“ nastupiti u vazdušnom delu parade pobede u Moskvi 9. maja.

  U okviru pripreme za nastup povodom 30. godišnjice i parade pobede akrobatska grupa je izvela letove u teškim vremenskim uslovima, a u manevrima je učestvovalo devet aviona MiG-29.

  Tokom letova u okviru pripreme za paradu piloti su izvodili grupne figure – „zvezdu“, „strelu“, „krst“, „krilo“, „koplje“, „romb“ i druge. Osim toga, posada je izvela i figuru „bure“ sa devet aviona. Nastup se završio figurom „tulipan“.

  „Striži“ i „Ruski vitezovi“ 15. maja zajedno će proslaviti godišnjicu. U tu čast na aerodromu Kubinka biće priređen veliki događaj sa aeromitingom – u nebo će se prvi put istovremeno vinuti devet posada MiG-29.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

   

   

  Tagovi:
  ruski vitezovi, Rusija, aeromiting, akrobatika, striži
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga