05:54 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 621
  Pratite nas

  Tulska vojna fabrika „Splav“ pravi kompaktni višecevni bacač raketa za specijalne jedinice ruske vojske. Ovakvo oružje je popularno u mnogim vojskama sveta, a sada se postavlja pitanje da li će ono zaživeti u Rusiji.

  Sudbina novog oružja biće rešena do 2022.

  Projekat mini višecevnog bacača raketa je već predstavljen ruskoj vojsci. Ministarstvo odbrane ga je podržalo, dopunivši samo spisak zadataka. Sada konstruktori vrše naučno-istraživačke radove kako bi utvrdili tehničke karakteristike sistema i prave eksperimentalni model.

  Plan je da laki višecevni raketni sistem bude instalirani na terenska vozila. Očekuje se da će do 2022. godine preduzeće i Ministarstvo odbrane definitivno odlučiti da li je takav sistem potreban vojsci i da li je dalji razvoj svrsishodan.

  Municija kompaktnog sistema

  Municiju sistema čine nenavođene avijacione rakete S-8, kalibra 80 milimetara. Nenavođene rakete S-8 su ušle u sastav naoružanja već krajem 1960-ih godina. Uglavnom ih koriste helikopteri i bombarderi.

  Modernizacija municije sprovođena je u više navrata. Jedna od najnovijih verzija je S-80FP „Bronjebojščik“ sa bojevom glavom, teškom devet kilograma. Zahvaljujući ojačanom korpusu, probija zidove zgrada.

  Prema rečima vojnog eksperta Alekseja Leonkova, takvo oružje bi moglo da bude korisno, na primer, snagama za specijalne operacije, a u nekim slučajevima i drugim vojnim jedinicama.

  Od „Mini Grada“ do Tipa 63

  Nije prvi put da ruska odbrambena industrija nudi vojsci kompaktne višecevne raketne sisteme. Uralski majstori za oružje su 2013. godine predstavili lansirni uređaj „Mini Grad“, čija je glavna prednost brza priprema za borbu. Tom oružju je potrebno svega 20 sekundi da bude u stanju borbene gotovosti.

  Tu je i univerzalni kompleks nenavođenog raketnog naoružanja „Sel“, koji je predstavljen 2018. godine.

  U svakom slučaju, rusko Ministarstvo odbrane iz različitih razloga za sada ne žuri sa narudžbinama i daje prednost moćnijim i dalekosežnijim raketnim sistemima koji pokrivaju nekoliko hektara u jednoj salvi — „Grad“ i „Smerč“, u odnosu na kompaktne višecevne bacače raketa. Međutim, vojske mnogih zemalja i druge oružane grupe, uključujući i nezakonite, odavno koriste takvo kompaktno oružje.

  Raketni sistem Smerč
  © Sputnik / Sergeй Mamontov
  Raketni sistem Smerč

  Poznati su i fabrički proizvedeni mini višecevni bacači raketa. Sovjetski Savez je na zahtev vlade sredinom 1960-ih godina slao Vijetnamu prenosne raketne sisteme „Grad-P“ („Partizan“).

  Sistem je bio težak 55 kilograma, i trebalo mu je manje od tri minuta da bude u stanju borbene gotovosti. „Grad-P“ je mogao lako i neprimetno da se prebacuje u šumsko i planinsko područje i da izvodi napade iz neočekivanih pravaca. Vijetnamci su uspešno koristili „Partizan“ protiv američke vojske. Takvi sistemi su kasnije korišćeni u Angoli, bili su u sastavu naoružanja egipatske, rumunske, iranske i kubanske vojske.

  Još jedan popularni kompaktni sistem je kineski višecevni bacač raketa Tip 63. Jeftin je, pouzdan i jednostavan za rukovanje. Tip 63 se smatra jednim od najrasprostranjenijih na svetu. I danas ga koriste nezakonite oružane grupe, ali i regularne vojske različitih zemalja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  oružje, Rusija, specijalne snage, višecevni bacač raketa, mini
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga