23:59 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  210154
  Pratite nas

  Ruski političari, eksperti i lekari su prokomentarisali odluku Svetskog kongresa za vakcine da proglasi vakcinu američke kompanije „Moderna“ najboljom za prevenciju virusa korona, ocenivši da se radi o ispolitizovanoj odluci i antiruskim igrama. Kako kažu, ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je bolja i bezbednija od „Modernine“.

  Na forumu, koji se svake godine održava u Vašingtonu, vakcina „Moderna“ je pobedila u nominaciji za „najbolju vakcinu protiv kovida“. Kako se navodi na sajtu kongresa, vakcina koju je napravila kompanija „Fajzer“ zajedno sa nemačkim partnerom „BioNTek“- „dobila je vrlo visoku ocenu“. U užem izboru su se našli još i ruski „Sputnjik Ve“, kao i preparat britansko-švedske kompanije "Astra Zeneka".

  Antiruske igre

  Nakon te odluke, usledile su brojne reakcije iz Rusije.

  Glavni naučni saradnik Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju centra „Gamaleja“ Viktor Zujev je za „RT“ izjavio da su ruski preparat „Sputnjik Ve“ proglasile za najbolju vakcinu one zemlje koje istinski žele da je kupe. Istovremeno, odluku kongresa je nazvao „antiruskim igrama“.

  „Kako te zemlje mogu da ne smatraju rusku vakcinu najboljom ako mole da im se ona pošalje i dogovaraju se upravo o nabavci 'Sputnjika Ve'. Ona se pokazala u najboljem svetlu – kod nas nema smrtnih slučajeva posle primene te vakcine, niti bilo kakvih komplikacija, kao nakon 'Astra Zeneke'“, podsetio je naučnik.

  Imunolog Vladislav Žemčugov smatra da je vakcina centra „Gamaleja“ bolja od vakcine „Moderne“, između ostalog, po sastavu, delovanju i efikasnosti.

  On je za radio Sputnjik rekao da „Moderna“ može da izazove genetske poremećaje u organizmu i naknadne posledice, kao i da je ruska vakcina bolja i bezbednija od nje.

  Kao trka u naoružanju

  Istovremeno, dekan Fakulteta za svetsku ekonomiju i politiku Više ekonomske škole Igor Kovaljov smatra da je konkurencija među vakcinama na Zapadu počela da podseća na trku u naoružanju.

  Prema njegovim rečima, vest o „Moderni“ koja je izdvojena kao najbolja vakcina je takođe element te političke borbe.

  Sa tom tvrdnjom se složio lekar, član Saveta Federacije Vladimir Krugli koji je takođe izneo stav da je pobeda „Moderne“ ispolitizovana. Kako je rekao, „američki organizatori kongresa nisu otkrili kriterijume prema kojima su upoređivali vakcine“.

  Čudna odluka

  Direktor centra „Gamaleja“ i jedan od tvoraca ruske vakcine Aleksandar Ginbcurg je izbor Svetskog kongresa za vakcine nazvao „ekonomskom i političkom odlukom“. Kako je rekao, odluka kongresa je čudna i sporna.

  „Mogu reći da je potpuno nejasno po kojim parametrima se to ocenjivalo, ako se uzme u obzir visoka smrtnost od vakcina sa informacijskom RNK i preparata Astra Zeneka koja je takođe visoka, ali mnogo manja od RNK-vakcina. Čudna je to odluka. Nejasno na čemu je zasnovana, na kojim konkretnim pokazateljima“, izjavio je Gincburg.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  politizacija, igre, Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga