03:03 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 650
  Pratite nas

  U ruskom gradu-heroju Sevastopolju održana je Parada trupa Sevastopoljskog garnizona u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu i 77. godišnjice oslobođenja grada.

  Defileom u Sevastopolju komandovao je načelnik odeljenja obalskih trupa Crnomorske flote pukovnik Igor Svarkovski – učesnik tri parade u Moskvi, dok je raport parade primio komandant Crnomorske flote viceadmiral Igor Osipov.

  Pešadijski deo parade otvorile su paradne jedinice trupa Sevastopoljsko garnizona, ritam koraka postavljala je četa bubnjara iz ogranka vojno-pomorske škole „Nahimovski“.

  ​Na Nahimovom trgu prodefilovali su oficiri organa uprave Crnomorske flote, marinci, jedinice obalske vraketne odbrane i PVO, oficiri pomorskog jurišnog vazduhoplovnog puka, trupa Nacionalne garde i Ministarstva za vanredne situacije, kadeti škole „Nahimovski“.

  Mehanizovani deo parade otvorio je tenk T-34, koji je učestvovao u Krimskoj ofanzivnoj operaciji i oslobađanju Sevastopolja, a kasnije je čuvan na Sapun gori. Takođe su prikazani obalski raketni sistemi „Bastion“ zajedno sa obalskim radarskim sistemima „Monolit“, lanseri S-400 „Trijumf“, protivvazdušni raketni i artiljerijski sistemi „Pancir S“, tenkovi T-72B3, oklopni transporteri BTR-82, borbena vozila višecevnih raketnih bacača „Grad“, haubice 152 mm „Msta B“, haubice 122 mm D-30.

  Hiljade ljudi došlo je da prisustvuje paradi u istorijskom centru Sevastopolja, uključujući i one samo za ovu priliku doputovali iz drugih gradova Krima i Rusije.

  Vojne parade održane su i u Simferopolju i Kerču.

  Centralnim ulicama gradova prodefilovali su odredi vojnika i vojne tehnike, uključujući oklopne transportere i protivvazdušne raketne sisteme.

  ​Glavni gledaoci bili su veterani koji su mogli da prate paradu sa posebno određenih mesta. Paradama su prisustvovali i građani koji su stajali duž ulica. Organizovane su izložbe vojne tehnike, postavljene bine za koncerte. Uveče se očekuje svečani vatromet.

  Celu paradu pobede sa Crvenog trga iz Moskve pogledajte sa srpskim prevodom na našem Jutjub kanalu:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Parada pobede, Sevastopolj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga