07:39 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2144
  Pratite nas

  Odnosi Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama se pobošljavaju, dok se u isto vreme pogoršavaju sa Rusijom, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

  Prema njegovim rečima, odluka o učešću specijalnog izaslanika američkog predsednika za klimu Džona Kerija na sastanku putem video-veze ne govori samo o važnosti pitanja borbe protiv klimatskih promena, već i o ozbiljnim izmenama u odnosima Brisela i Vašingtona.

  „Naši odnosi sa SAD se menjaju, sada imamo snažno partnerstvo. To je posebno jasno nakon samita G7“, rekao je on po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova 27 zemalja zajednice u Briselu.

  Borelj je dodao da će na sastanku biti reči i o Rusiji, sa kojom se, naprotiv, „odnosi ne popravljaju“.

  Berlin: Vreme je da se Moskva vrati dijalogu

  Sastanku prisustvuje i šef nemačke diplomatije Hajko Mas, koji je izjavio da je EU spremna da nastavi svoju politiku prema Rusiji i da je u isto vreme spremna na dijalog.

  On je precizirao da će jedna od tema sastanka biti i Rusija, pogotovo s obzirom na to da su u Moskvi podvrgnuti sankcijama predstavnici EU i da je saopšteno o „spisku neprijateljskih zemalja“.

  „Sada je važno da EU ne skrene sa svog puta, da se zalaže za ljudska prava, uključujući i u Rusiji i nastavi da se radi složno. Mi smo spremni na dijalog i došlo je vreme da se i Moskva vrati dijalogu“, istakao je nemački ministar.

  Savet ministara Evropske unije u ponedeljak održava zakazani sastanak u Briselu na kojem će razgovarati o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana, situaciji u Avganistanu, kao i situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom.

  Istovremeno, ministri ne planiraju da donesu odluke o novim sankcijama protiv Rusije ili nove diplomatske odluke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  poboljšanje odnosa, pogoršavanje, Rusija, SAD, odnosi, Žozep Borelj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga