03:27 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21231
  Pratite nas

  Rusija neće plaćati nikakvu odštetu zbog tvrdnji o njenoj navodnoj umešanosti u eksplozije u skladištu municije u Vrbjeticama 2014. godine, takvi zahtevi su apsurdni, izjavio je predsednik Odbora za međunarodne poslova Državne dume Rusije Leonid Slucki.

  Apsurdni su bilo kakvi zahtevi Češke da Rusija plati odštetu zbog izmišljene umešanosti ruskih specijalnih službi u eksplozije u skladištu u duhu 'velike verovatnoće'“, rekao je Slucki za ruske medije i istakao da „niko neće platiti nikakvu odštetu“.

  Prema mišljenju političara, Prag bi trebalo da preusmeri takve zahteve „vašingtonskim pokroviteljima koji stoje iza organizovanja te provokacije“.

  U jednom od video-snimaka na kanalu „Poslanik Slucki“ na Jutjubu, on je ukazao na to da skladište u Vrbjeticama „prepuno oružja, pritom i zabranjenog, nije bilo uneto u nacionalni češki registar opasnih objekata i da niko nije znao šta se tamo zapravo čuva“.

  „A zapravo je tamo bilo skladišteno 50 tona municije“, dodao je Slucki.

  Pored toga, kako je rekao, „u svim češkim izveštajima izneta je tvrdnja da je sve počelo od požara, a ne od eksplozije“, i da „u izveštajima specijalnih službi ni govora nije bilo ni o tome da je bilo ko podmetnuo eksploziju u skladištu“.

  Istovremeno, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov takođe je izjavio da Moskva ne namerava da plati odštetu.

  „Oni više ne znaju šta da izmisle. Na osnovu čega smo dužni da im nešto plaćamo? Nije bilo ni istrage, ni utvrđivanja svih činjenica. Niko im neće platiti, to je apsurdno“, rekao je Džabarov.

  Džabarov je takođe reagovao na raniju izjavu premijera Češke Andreja Babiša koji je zatražio od država EU da proteraju „makar po jednog ruskog diplomatu“ zbog eksplozije u skladištu. S tim u vezi, ruski senator je naglasio da se „češki premijer zaigrao predloživši evropskim zemljama da proteruju ruske diplomate“.

  Prema mišljenju senatora, takva politika je upravo igra premijera koji „silno želi da se dopadne Amerikancima“.

  Ranije je Češka televizija, pozivajući se na ministarku finansija Alenu Šilerovu, saopštila da će Prag zatražiti od Rusije najmanje milijardu kruna (otprilike 39 miliona evra) kao nadoknadu za eksploziju skladišta municije u češkom selu Vrbjetice 2014. godine.

  Kriza u odnosima Rusije i Češke

  Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  skladište municije, odšteta, Češka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga