12:00 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom o stabilizaciji situacije na kirgisko-tadžikistanskoj granici, saopštila je pres služba Kremlja.

  „Potvrđena je spremnost ruske strane da pomogne u daljoj stabilizaciji situacije“, navodi se u saopštenju.

  Osim toga, Putin je izrazio podršku sporazumima koje su postigli Biškek i Dušanbe za rešavanje situacije na granici.

  „S obzirom na nedavne razgovore u Moskvi sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, Vladimir Putin izrazio je podršku sporazumima postignutim između Biškeka i Dušanbea o rešavanju situacije na kirgisko-tadžikistanskom pograničnom području političkim i diplomatskim sredstvima“, dodaje pres služba Kremlja.

  Sukob između lokalnih stanovnika pograničnih regiona Kirgizije i Tadžikistana 29. aprila prerastao je u oružanu konfrontaciju vojske dveju zemalja. Sukobi između kirgiskih i tadžikistanskih graničara trajali su više od šest sati. Poginulo je 36 državljana Kirgizije, a oko 200 je ranjeno. Tadžikistan je saopštio o 19 mrtvih i 87 povređenih. Više od 300 domova i infrastrukturnih objekata je uništeno ili spaljeno. Uveče 29. aprila strane su se dogovorile o prekidu vatre i povlačenju snaga sa granice, ali sutradan je ponovo došlo do razmene vatre. Novo primirje postignuto je kasno popodne 30. aprila. Svi tadžikistanski vojnici napustili su teritoriju Kirgizije 1. maja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kirgizija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga