19:50 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12136
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države razvijaju individualne planove za biološka istraživanja u mnogim zemljama, izjavio je prvi zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Jurij Averjanov za Sputnjik.

  „Poslednjih godina Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u značajno su aktivirali biološka istraživanja u mnogim državama sveta. Za svaku zemlju SAD razvijaju individualne planove rada polazeći od potrebe nacionalnih bioloških programa, pre svega, vojnih“, objasnio je Averjanov.

  Prema njegovim rečima, ova aktivnost „realizuje se strogim nametanjem“ programa „Globalno partnerstvo za neširenje oružja za masovno uništenje“, bilateralnih programa „Zajedničke biološke obaveze“ i „Zajedničko smanjenje pretnji“.

  Averjanov je istakao da zabrinjava približavanje američkih vojnih biologa granicama Rusije, jer smrtonosni mikrobi stvoreni u tim laboratorijama mogu, kao slučajno, da dospeju u prirodu i dovedu do masovnog uništenja ljudi kako na ruskoj teritoriji, tako i u susednim zemljama.

  U aprilu je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev za list „Komersant“ izjavio da u svetu, a posebno na granicama Rusije i Kine, velikom brzinom niče sve više bioloških laboratorija pod američkom kontrolom. Prema njegovim rečima, postoje dobri razlozi da se pretpostavi da se tamo razvija biološko oružje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  biolaboratorije, SAD, Rusija, biološko oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga