06:06 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 211
  Pratite nas

  Rusija je učinila sve za očuvanje Sporazuma o otvorenom nebu koji se sada raskida, jer su Sjedinjene Američke Države ponovo ignorisale predlog da se vrate učešću u njemu, izjavio je prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.

  „Učinili smo sve da očuvamo Sporazum, predlagali smo to Americi. Ali nismo dobili odgovor“, rekao je on.

  S tim u vezi, predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da će Savet Federacije operativno razmotriti predlog zakona o raskidanju Sporazuma čim ga usvoji Državna duma.

  Prema njegovim rečima, „prvo i glavno je to da je Rusija učinila sve da sačuva Sporazum o otvorenom nebu koji uništava Amerika uz pasivan stav njihovih saveznika u NATO-u“.

  Kosačov je dodao da je raskidanje sporazuma za Moskvu „prinudni, ali jedini moguć korak u uslovima povlačenja SAD iz sporazuma i faktičkog odbijanja ostalih učesnika da poštuju svoje obaveze u smislu neprenošenja relevantnih informacija trećim stranama (u konkretnom slučaju, Americi)“.

  Istovremeno, ruski poslanik Leonid Slucki je izjavio da će Odbor za međunarodne poslova Državne dume Rusije predložiti Dumi da raskine Sporazum o otvorenom nebu u najkraćem roku – možda već sledeće nedelje.

  „Sve procedure u vezi sa napuštanjem Sporazuma bi trebalo da se završe do kraja maja, definitivno nećemo odugovlačiti sa tim pitanjem“, dodao je.

  Nešto ranije je ruski predsednik Vladimir Putin podneo Državnoj dumi nacrt zakona o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu od strane Rusije.

  Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 15. januara da je pokrenuta unutrašnja procedura za povlačenje iz sporazuma. Ministarstvo je istaklo da je, nakon što su se SAD povukle iz sporazuma „značajno poremećena ravnoteža interesa država-učesnica“ sporazuma.

  Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Amerika, krivci, Sporazum o otvorenom nebu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga