05:34 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1673
  Pratite nas

  Sa trenutnim obimom proizvodnje, Rusija ima zaliha nafte za još 59 godina, a prirodnog gasa – za 103 godine, saopštio je ministar ekologije Aleksandar Kozlov.

  „Negde postoje nalazišta nafte koja se iscrpljuju, a negde ima onih koji još nisu počeli u punoj meri da se eksploatišu. U svakom slučaju, potrebno je vršiti geološka istraživanja, uključujući u teško dostupnim predelima», rekao je Kozlov.

  Prema rečima šefa države, pred stručnjacima stoji zadatak – u punoj meri koristiti Severni morski put, čija osnovna baza treba da budu nafta i gas.

  Razvoj novih tehnologija u Rusiji omogućava da se otvore nova radna mesta, jer su ljudi u industriji zaposleni, ne samo u proizvodnji i preradi, već i u srodnim oblastima, kao što su neftne usluge. Pri tome, država pomaže ruskim kompanijama, preuzimajući na sebe deo finansijskih obaveza, na primer – za geološka istraživanja.

  Ranije je direktor Ruskog rudarstva Evgenije Kiseljov saopštio da, prema poslednjem popisu, pri sadašnjem nivou razvoja tehnologija za eksloataciju, rezerve nafte u Rusiji će trajati još 58 godina.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  gas, nafta, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga