01:58 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1630
  Pratite nas

  Na današnji dan pre 800 godina rođen je Aleksandar Nevski, najznačajnija ličnost u istoriji Rusije.

  Aleksandar Nevski je pokazao primer hrišćanskog života i ljubavi prema svojoj otadžbini. Postao je simbol nacionalnog ponosa i slave. 

  Nosio je titule kneza novgorodskog i kijevskog, a kasnije i velikog kneza vladimirskog. Izvojevao je mnogo pobeda, među kojima su najpoznatije one u na Nevi (1240.), protiv Šveđana, i na Čudskom jezeru (1242.), protiv nemačke najezde.

  Proslavio se i kao političar i diplomata i doprineo stvaranju pravoslavne eparhije u mongolskoj Zlatnoj hordi. Ruska crkva ga je kanonizovala 1547. godine zbog hrišćanskih vrlina, a tokom vremena nastale su i brojne priče o čudima koja su pratila njegov život.

  Mošti Aleksandra Nevskog, otkrivene 1380. godine, svečano su prenete u severnu rusku prestonicu 12. septembra 1724. godine iz Vladimira u manastir koji nosi njegovo ime, po naredbi Petra Velikog. Mošti kneza se smatraju jednom od glavnih svetinja Sankt Peterburga i Manastira Aleksandra Nevskog.

  Obeležavanje jubileja – 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog priprema se u skladu s ukazom predsednika Rusije od 23. juna 2014. godine. Svečanosti u čast Aleksandra Nevskog biće priređene širom Rusije, a Sankt Peterburg je biti centar obeležavanja jubilarnog datuma.

  O Aleksandru Nevskom u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je i glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
  Tagovi:
  godišnjica, rođenje, Aleksandar Nevski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga