01:38 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 241
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvali su tokom video-konferencije na prekid nasilja između Izraela i Palestine.

  „U svetlu eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba je konstatovano da je prvobitni zadatak prekid nasilnih akcija sa obe strane i osiguranje bezbednosti civilnog stanovništva“, navedeno je u saopštenju pres-službe Kremlja u vezi sa razgovorom Putina i Gutereša u formatu video-konferencije.

  Pres-služba Kremlja je saopštila se ruski lider založio za povećanje uloge Ujedinjenih nacija u međunarodnim poslovima. S tim u vezi, Putin je istakao jedinstvenu prirodu te strukture čija je uloga da jača saradnju međunarodne zajednice u svim ključnim pitanjima današnjice, dodaje pres-služba.

  Putin i Gutereš su se tokom razgovora osvrnuli i na ulogu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u borbi protiv pandemije.

  Glavna tema bila je važnost ruske uloge u održavanju sistema multilateralizma zasnovanog na Povelji UN i normama međunarodnog prava. Razgovarali smo o važnosti vakcinacije i ulozi Rusije u tome, posebno ulozi ruske vakcine 'Sputnjik Ve', kao i o klimatskim promenama“, rekao je Gutereš, koji je u radnoj poseti Moskvi do 14. maja.

  On je izjavio da je sa šefom Rusije razgovarao o jednoj od najvažnijih kriza koje se sada odvijaju, dramatičnoj situaciji koji vidimo u Palestini i Izraelu i dodao da se radi na tome da se doprinese prekidu tih dramatičnih događaja.

  „Istaknuta je važnost povećanja kolektivnih napora u borbi protiv pandemije virusa korona. Sa ruske strane je potvrđena namera da se nastavi sa tesnom saradnjom sa UN i njenim specijaliovanim institucijama za vakcinaciju i lečenje te posebno opasne bolesti“, navedeno je u saopštenju.

  Pored toga, generalni sekretar UN je dodao da su se dotakli i situacije u Siriji, Libiji, Avganistanu, kao i načina saradnje Rusije i UN u cilju rešavanja tih kriza kako u političkom, tako i u humanitarnom pravcu. Takođe, tokom razgovora je dogovoreno intenziviranje napora Rusije i struktura UN za povratak migranata, pružanje humanitarne pomoći i obnove sirijske ekonomije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Izrael, Palestina, Antonijo Gutereš, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga