08:23 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 671
  Pratite nas

  Ako je neki Sovjet u svom stanu imao tepih, frižider, televizor, ako je u njegovoj vitrini bilo kristalnog posuđa, ako je žena imala bundu od prirodnog krzna i još ako je ta porodica imala automobil, tada su svi snovi bili ostvareni, kažu u najvećem u Moskvi Muzeju oldtajmera.

  U muzeju „Motori Oktjabra“, koji pripada grupi moskovskih kolekcionara, čuva se više od 160 sovjetskih i stranih automobila. Svi oni su izloženi u hangarima moskovske fabrike „Kristal“ i svi su u voznom stanju.

  Vrednost ovog voznog parka drži se u strogoj tajnosti. Zaposleni su se potpisivanjem ugovora zavetovali na ćutanje, mada priznaju da ni sami ne raspolažu takvim informacijama. Kažu da je to „komercijalna tajna“, pa čak i da znaju vrednost kolekcije, ne bi je otkrili.

  Ekspozicija obuhvata automobile iz raznih zemalja, uglavnom iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

  Najstariji automobil u muzeju je američki „Bjuik“ iz 1908. godine. Jedinstven je ne samo zbog svoje vremešnosti, nego i očuvanosti.

  Ipak, najzanimljiviji deo muzeja je tzv. „sovjetska sala“, gde su predstavljena vozila koja su korišćena na frontovima tokom Drugog svetskog rata, ali i čuvena limuzina GAZ-13, poznata pod nazivom „čajka“ u kojoj se vozila sovjetska partijska elita.

  Sovjeti su „čajku“ proizvodili isključivo u crnoj boji, a samo dva ta automobila su napravljena u beloj - jedan je poklonjen prvoj ženi-kosmonautu Valentini Tereškovoj, a drugi kubanskom lideru Fidelu Kastru.

  Stan, automobil i dača, odnosno vikendica, bili su san svakog sovjetskog čoveka. Dok su stanove i dače dobijali od države, za automobil, koji se smatrao luksuzom, morali su da plate i još da po nekoliko godina čekaju u redu za isporuku.

  Prvi sovjetski „narodni automobil“ bio je ZAZ -965A „zaporožec“, koji je zbog svog grbastog izgleda u narodu prozvan „gorbati“. Bio je veoma popularan među Sovjetima, s obzirom da je to bio najjeftiniji automobil na tržištu, a skoro svaki sovjetski čovek mogao je da za pet godina uštedi za njega.

  Pravi dragulj ovog muzeja je i luksuzan automobil L-1 ili „lenjingrad-1“, poznat još pod imenom „krasni putilovac“, proizveden 1933. godine u samo šest primeraka. Donedavno se verovalo da nijedan automobil ove marke nije preostao, ali ga je 2020. godine na nekoj evropskoj aukciji pronašao jedan ruski kolekcionar i otkupio ga.

  U muzeju se mogu videti i sovjetski trkački automobili, vozila za invalide, luksuzni „rols-rojsevi“ i mnogi drugi automobili koji su obeležili razne epohe, s početka 20. do 21. veka.

  Poseta Muzeju oldtajmera ne bi bila potpuna bez vožnje u jednom od ovih automobila - „pobedi“ iz 1957. godine...

  U ovom muzeju se čuva i gramofonska ploča srpske pevačice Radmile Karaklajić, koja je bila velika zvezda u Sovjetskom Savezu.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.

  Tagovi:
  oldtajmeri, Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga