07:51 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1190
  Pratite nas

  Rusije je isporučila stranom partneru specijalne podvodne pištolje SPP-1M i specijalne automatske puške APS. Zahvaljujući jedinstvenoj municiji ovo oružje može gađati i efikasno uništavati mete pod vodom, a izvanrednost automata APS priznaju ne samo ruski, nego i strani eksperti, prenosi televizija RT.

  Kako je saopštio klaster naoružanja „Rosteh“, zahvaljujući karakteristikama i pouzdanosti podvodnog oružja, za njim, kao i za mnogim drugim proizvodima „Rosteha“ postoji potražnja u inostranstvu, između ostalog i u zemljama Bliskog istoka i u azijsko-pacifičkom regionu.

  Oružje je napravio Centralni naučno-istraživački institut za preciznu mašinogradnju (CNIITOČMAŠ) i predviđeno je za naoružavanje specijalnih jedinica.

  Razvoj specijalnog podvodnog streljačkog oružja započet je u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina prošlog veka, a sovjetski konstruktori su bili pioniri u toj sferi, jer pre toga u svetu nije postojalo radnih primeraka takvog oružja.

  „Konvencionalno streljačko oružje, na primer automatska puška Kalašnjikov, u suštini može pucati pod vodom. Ali domet i snaga metka su praktično na nuli, takvim hicem se ništa ne može pogoditi. Zbog gustine vode i oblika običnog metka on počinje da se vrti i gubi energiju“, objašnjava za RT vojni ekspert Aleksandar Butirin.

  Međutim, konstruktori CNIITOČMAŠ-a uspeli su da reše te zadatke tako što su napravili metak SPS kalibra 4,5 milimetara za pištolj SPP-1M.

  Stabilizacija u vodi postiže se zahvaljujući obliku prednjeg dela metka, zbog koga se prilikom kretanja velikom brzinom pred metkom obrazuje prazan prostor što smanjuje otpor.

  Pištolj SPP-1M predviđen je za gađanje protivnika pod vodom na udaljenosti do 17 metara i do 20 metara na kopnu. Pritom, efikasni domet njegovog korišćenja pod vodom zavisi od dubine – kako se ona povećava, domet se smanjuje. Početna brzina metka je 235-250 metara u sekundi.

  ​Ali, pištolj SPP-1M nije jedini ruski primerak podvodnog oružja. Stručnjaci CNIITOČMAŠ-a su 1970. godine napravili APS - specijalnu podvodnu automatsku pušku.

  Automat APS koristi metke kalibra 5,66 milimetara i može da gađa ciljeve na udaljenosti do 30 metara pod vodom i do 100 metara na kopnu. Početna brzina metka iznosi 340-360 metara u sekundu. Kapacitet šaržera je 26 metaka.

  ​„Sovjetski konstruktori uspeli su da reše najteži zadatak tako što su napravili automat koji funkcioniše u sredini čija gustina na stotine puta prevazilazi gustinu vazduha“, ističe ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin, naglašavajući da je visoka efikasnost automata APS, kao i u slučaju pištolja SPP-1M, obezbeđena zahvaljujući specijalnim mecima.

  I zapadni eksperti priznaju da je to rusko neobično oružje – jedinstveno. Prošle godine američki list „Nešenal interest“ objavio je članak pod nazivom „Ruski automat APS za pucanje pod vodom – oružje koje nema pandana u svetu“, ističući da američke Oružane snage nemaju oružje koje bi bilo pandan ruskom automatu APS.

  Viktor Litovkin ističe za RT da SAD i druge države do sad nisu uspele da naprave efikasno automatsko streljačko oružje za bitku pod vodom. Strano naoružanje u tom pravcu ograničeno je na američke i nemačke podvodne revolvere.

  „Podvodni pištolji raznih modela u različitim zemljama pojavili su se relativno davno, dok su podvodni automati retkost. APS kojim je naoružana specijalna ruska mornarička jedinica je jedinstveno oružje koje može rafalno pucati pod vodom i na površini“ objašnjava ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

  Prema njegovim rečima, Rusija je to naoružanje verovatno isporučila prijateljskoj zemlji, specijalnoj mornaričkoj jedinici čiji je zadatak zaštita i odbrana morskih objekata, suprotstavljanje diverzantima, diverzantske akcije protiv neprijateljskih brodova i morskih objekata.

  „Interesovanje stranih kupaca za automat APS je opravdano, jer je to jedinstveno podvodno oružje. Ne isključujem mogućnost da i druge zemlje prave takvo oružje, na primer Kina ili Zapad. Ali prvenstvo u oblasti stvaranja takvih automata pripada samo Rusiji“, zaključuje ekspert.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  voda, automat, pištolj, rusko oružje, oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga