10:48 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  121143
  Pratite nas

  Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.

  Prvi predviđa izgradnju „demokratskog društva“ u Rusiji koje će se boriti protiv „propagande na ruskom jeziku“. Kao sredstvo realizacije, predviđeno je otvaranje televizije koja će emitovati program 24 časa.

  Rukovodstvu EU se preporučuje da razmotri opciju nepriznavanja sastava Državne dume, nakon jesenjih izbora, ako ih EU proglasi falsifikovanim.

  Autori izveštaja smatraju da se Rusiji treba reći koje koristi ona može imati u slučaju pokretanja demokratskih promena. U pitanju je pojednostavljeno dobijanje vize, programi investicija u slobodno i strateško partnerstvo.

  Osim toga, predlaže se da se za Rusiju usvoji strategija razvoja za zemlje "Istočnog partnerstva" koju je svojevremeno pokrenuo Brisel radi jačanja saradnje sa državama bivšeg SSSR-a.

  U Evropskom parlamentu su naglasili da, radi "zaštite demokratije u celom svetu", EU treba da se udruži sa SAD, i da, prilikom izgradnje saradnje sa Moskvom, uvek uzima u obzir pitanja poštovanja ljudskih prava i održavanja slobodnih izbora.

  Kao prvi korak autori projekta pozivaju evropske države da prekinu saradnju sa Rusijom oko "Severnog toka 2".

  U tački koja je posvećena obuzdavanju "ruske agresije", EU predlaže udruživanje napora sa NATO-om i međunarodnim partnerima radi vršenja pritiska na Moskvu kako bi se sprečilo njeno "mešanje" u poslove regiona "Istočnog partnerstva" i primora da vrati "okupirane teritorije istočnih država-suseda EU".

  Na kraju izveštaja, autori su naglasili da u slučaju nastavka "agresivnih akcija", EU treba da razmotri opciju isključenja Rusije iz platnog sistema SVIFT. Rukovodstvu Unije je predloženo i da sastavi plan za smanjenje zavisnosti od isporuka ruskog gasa i nafte sve dok se u Kremlju nalazi sadašnje rukovodstvo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga