00:18 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2363
  Pratite nas

  Godišnje vojne vežbe NATO-a u Estoniji će se održati od 17. maja do 5. juna. Na vežbama pod nazivom „Prolećna oluja“ će učestvovati oko 7.000 vojnika iz nekoliko država-članica NATO-a. Ruski vojni ekspert Ivan Konovalov ocenjuje ove vežbe kao ofanzivne.

  „Jedinice NATO-a se nalaze pored ruskih granica što predstavlja direktno kršenje Osnivačkog akta o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i blokova iz 1997. godine. U dokumentu se navodi da će strane težiti transparentnosti, predvidljivosti i međusobnom poverenju u pogledu veličine i funkcija vojnih snaga“, rekao je Konovalov.

  U praksi, vojska Alijanse se neprekidno nalazi u blizini granica Rusije, naveo je ekspert.

  On je podvukao da će na obuci biti uvežbavane ofanzivne, a ne odbrambene akcije.

  „Pored toga, povećaće se udarna komponenta vežbi bloka, posebno u Istočnoj Evropi, već sada to zapažamo. Na primer, sama činjenica da će francuska tenkovska četa i jurišni helikopteri Velike Britanije učestvovati u 'Prolećnoj oluji' , govori i o pripremi ofanzivnih, a ne odbrambenih akcija, kako se promoviše na Zapadu", objasnio je Konovalov.

  Ekspert je vežbe nazvao provokacijom i naveo da upravo akcije Severnoatlanske alijanse predstavljaju pretnju za Rusiju, a ne obrnuto.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Alijansa, Rusija, Estonija, vojne vežbe, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga