03:26 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 951
  Pratite nas

  Vest o smrti pevača Đorđa Marjanovića objavili su vodeći ruski mediji. Portal „Stolica S“ piše da je „prijatelj Sovjetskog Saveza“ preminuo od posledica virusa korona.

  Posle pobede sa pesmom „Objavljujem rat“ na međunarodnom festivalu „Beogradsko proleće 1982“ on je bio na turneji u Bugarskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, SAD i SSSR, piše portal.

  Đorđe Marjanović
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Đorđe Marjanović

  U avgustu 1990. godine ukazom predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, Marjanoviću je dodeljena nagrada Prijateljstva naroda „za veliki doprinos jačanju prijateljstva i razvoja kulturnih veza između naroda Sovjetskog Saveza i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“, navodi portal.

  Radio „KP“ piše da je Marjanović postao poznat 1963. godine nakon što je počeo da se prikazuje film „Ljubav i moda“, u kome je on pevao jedan od svojih najvećih hitova „Devojko mala“.

  Nakon što je postao neverovatno popularan, održavao je koncerte u mnogim gradovima SSSR-a i izvodio pesme Nikite Bogoslovskog, Jana Frenkela i Eduarda Kolmanovsko. Sovjetski slušaoci su ga veoma voleli.

  Koncertne sale tokom Marjanovićevih nastupa čuvala je konjička milicija, a više hiljada obožavateljski dočekivalo ga je u mnogim gradovima.

  Kako navodi portal „Ruska gazeta“, Đorđe Marjanović bio je popularan 1970-1980-tih godina.

  Koncert Đorđa Marjanovića u SSSR-u
  © Sputnik / Юriй Abramočkin
  Koncert Đorđa Marjanovića u SSSR-u

  Zapadnim zvezdama retko je bilo dozvoljeno da prave koncerte u Rusiji. Retki izuzeci bili su Mirej Matje, Džo Dasen i Din Rid, a kasnije i „Skorpions“, „Juraja hip“ i „Dip parpl“. A Srbinu Đorđu Marjanoviću ─ elegantnom, sa stilom, koji u svojim pesmama nosi odjeke muzičke mode tih godina – bilo je dozvoljeno.

  Marjanović je zaista voleo ruske gledaoce, pevao je zapaljivo, preferirajući balade i rokenrol, oblačio se moderno i „brendirano“ za ono vreme nestašica u sovjetskim prodavnicama. I moglo bi se reći da je bio most između zapadne i ruske muzike, uvek istovremeno impresionirajući svojom srdačnošću i emocionalnošću.

  Posle raspada Sovjetskog Saveza, Marjanović je nastavio da nastupa u bivšim sovjetskim republikama. Godine 1996. bio je počasni gost „Slavjanskog bazara“, a 1999. učestvovao je na tele-mostu „Rusija-Jugoslavija“. U 2010. godini o pevaču je snimljen dokumentarni film „Cik-cak sudbine“. Poslednji put na sceni se pojavio 2016. godine na festivalu „Pesma leta“ u Smederevu.

  Legendarni pevač Đorđe Marjanović preminuo je 15. maja u bolnici u kojoj se lečio od posledica korona virusa. Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

  Đorđe Marjanović je najveća nekadašnja jugoslovenska i srpska muzička zvezda čija je karijera trajala više od pola veka.

   

  Tagovi:
  Đorđe Marjanović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga