12:38 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11335
  Pratite nas

  Ruska vojska vrši procene koliko će joj u budućnosti biti potrebno nosača aviona, rekao je član kolegijuma Vojno-industrijske komisije pri ruskoj Vladi Vladimir Pospelov. Trenutno, ona poseduje samo jedan brod takvih gabarita - Anmiral Kuznjecov.

  "Uskoro će, u okviru priprema novog državnog programa naoružanja (za period 2023-2033. godine) biti potrebno izvršiti procenu izvodljivosti izgradnje nosača aviona i njegovu cenu. U teoriji, ratnoj floti su potrebna tri takva broda – glavni i dva serijska. Projekat nosača aviona već postoji", rekao je Pospelov.

  Po njegovim rečima, Rusija poseduje tehnologije za izgradnju tako velikih brodova.

  "Nuklearne i energetske reaktore potrebne snage koje osiguravaju odgovarajuću brzinu, takođe imamo. Međutim, nekoliko osnovnih elemenata budućeg nosača aviona zahteva da se doradi sistem uzletanja i sletanja letelica. Osim toga, treba da napravimo perspektivne brodske lovce koji mogu da nose potrebnu količinu oružja", rekao je Pospelov.

  U ovom trenutku u sastavu ruske flote nalazi se samo jedan brod ovakve klase – teška krstarica "Admiral Kuznjecov". Brod je počeo da se koristi 1991. godine i danas se nalazi na remontu.

  Prema rečima Pospelova, novi nosač aviona bi koštao Rusiju minimum pola triliona rubalja.

  On je naglasio da ruski nosač aviona treba da bude jeftiniji, ali i manji u odnosu na američke, čiji deplasman iznosi 110.000 tona i može da nosi više od 100 letelica, zajedno sa dronovima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga