03:35 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1780
  Pratite nas

  Američka obaveštajna služba mogla je stajati iza prošlogodišnjeg hakerskog napada na „Solar vinds“, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin.

  "Ne tvrdim da je hakerski napad izvela neka američka agencija. Ipak, slična je taktika", rekao je Nariškin u intervjuu Bi-Bi-Siju.

  On je ponovio da ruska Spoljnoobaveštajna služba nema nikakve veze sa ovim napadom.

  "Laskalo bi mi kad bih tako visoke ocene čuo o Spoljnoobaveštajnoj službi na čijem sam čelu. Međutim, nije u mojom pravilima da tuđe zasluge pripisujem sebi", naveo je Nariškin.

  Po njegovim rečima, nema dokaza o umešanosti SVR u napad.

  "Nema ih. U svakom slučaju, nema ih u javnosti. Videli ste dokaze? Ne? Ni ja ih nisam video", naglasio je on.

  Sajber napadi na američke institucije

  U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

  Početkom januara kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

  Moskva je to odlučno demantovala, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga