05:40 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Ruski jurišni helikopter Mi-28NM dobio je raketno naoružanje nove generacije čime je znatno povećana njegova efikasnost.

  Najnoviji jurišni helikopter Mi-28NM dobio je vođeno i nevođeno raketno naoružanje nove generacije, izjavio je glavni konstruktor programa „Ratni helikopteri“ Nacionalnog centra za izgradnju helikoptera (NCV) M. Mila i N. Kamova (deo holdinga „Helikopteri Rusije“ državne korporacije „Rosteh“) Vitalij Ščerbina.

  „Tokom modernizacije osnovnih helikoptera Mi-28N identifikovani su glavni pravci za unapređenje baznih helikoptera Mi-28N proširenjem asortimana avijacionog naoružanja kao dela avijacionog kompleksa naoružanja (KAV). Za rešenje ovog pitanja u sastav KAV Mi-28N su uključene rakete nove generacije s 24-časovnim navođenjem, kao i rakete za pogađanje više ciljeva istovremeno, koje omogućavaju da se cilj gađa bez ulaska u zonu efikasne primene PVO protivnika, a takođe rakete nove generacije bez navođenja koje imaju širi spektar primene i povećanu snagu, i bombe različitog kalibra“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, borbena efikasnost Mi-28NM u velikoj meri povećava integraciju letelice u jedinstveni informativni i izviđački digitalni prostor na bojnom polju.

  „Ovakvi helikopteri predstavljaju elemente obaveštajno-udarnog sistema i mogu da u automatizovanom režimu dobijaju aktuelne informacije o protivniku i uslovima borbenih akcija u određenom rejonu zahvaljujući informacionim mrežama obaveštajnih službi i bespilotnih letelica", objasnio je Ščerbina.

  Glavni konstruktor je primetio da se nova, laka i višenamenska raketa pokazala kao pouzdana.

  Odobrenjem helikoptera Mi-28N, naoružanog novim višefunkcionalnim navođenim raketama, potvrđena je i visoka efikasnost tog naoružanja. Važan pravac povećanja efikasnosti rakete je njena primena u okviru informacione podrške bespilotne letelice i automatizovanog komandnog punkta, koji je kompanija „NCV Mil i Kamov" napravila u samom startu.

  „Kompleksna primena date rakete, zajedno sa izvorima informacija o protivniku i uslovima borbenih dejstava u datom rejonu, omogućava posadi da rešava pitanja optimizacije karakteristika leta u rejonu borbene primene u realnom vremenu. Pre svega je omogućeno da se biraju načini približavanja cilju (kurs, brzina, visina leta helikoptera i ešalon primene raketa) u automatizovanom režimu", prokomentarisao je Ščerbina.

  Kako je saopštio glavni konstruktor, modernizovano je  i topovsko naoružanje Mi-28NM . „Helikopter Mi-28NM je imao veliki broj rekonstrukcija u cilju smanjenja gabarita pokretnog topovskog naoružanja, dok je kontrola pogona sada digitalna i pouzdanija", naveo je Ščerbina.

  Mi-28NM je svoj prvi let imao 12. oktobra 2016. godine i predstavlja modernizovanu varijantu Mi-28N. Helikopter je opremljen dvostrukim kompletom upravljanja. U odnosu na Mi-28N, gde operater u prednjem delu kabine ima ograničene mogućnosti pilotiranja, novim helikopterom se može pilotirati iz bilo kog dela kabine. Helikopter je dobio nadzemni radar nove generacije i novi sistem za pilotiranje i navigaciju.

  Holding „Helikopteri Rusije" saopštio je o potpisivanju ugovora sa Ministarstvom odbrane Rusije za isporuku 98 jurišnih helikoptera Mi-28NM u periodu 2020-2027. godine.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, Mi-28NM, ruski helikopter, helikopter
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga