06:21 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11291
  Pratite nas

  Rusija sankcije Zapada doživljava kao nezakonite i ponekad neprijateljske akcije, kod građana Rusije bi averzija prema zapadnoj politici mogla da se pretvori u mržnju, to se mora izbeći, smatra direktor ruske spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

  „Mi ih (sankcije) doživljavamo kao nezakonite, prilično agresivne, a ponekad čak i kao neprijateljske akcije. Te sankcije, naravno, utiču na svest stanovništva, običnih građana, Rusa. Ali kako rade? Prvo, svaka pretnja ujedinjuje naciju. Naši građani shvataju da je to pretnja“, objasnio je Nariškin.

  „Drugo, iz godine u godinu primećujemo da građani Rusije osećaju sve veću averziju za zapadnu politiku prema Rusiji. Ovaj porast je veoma značajan. I bilo bi vrlo loše kada bi ta averzija prerasla u mržnju. Toga se treba paziti“, rekao je Nariškin u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.

  Prema njegovim rečima, sve ovo može da dovede do „negativnih posledica i značajne komplikacije međunarodne situacije, što će nesumnjivo uticati i na opšti nivo bezbednosti i nivo strateške stabilnosti“.

  „Rusija će strogo i dosledno braniti svoje nacionalne interese, ali u okviru međunarodnog prava“, naglasio je Nariškin.

  Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se nakon događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Osim toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade, što je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih kontramerama Kremlja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije, Zapad, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga