06:01 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1220
  Pratite nas

  U kompletu za preživljavanje vojnih pilota prvi put će biti uključene automatske puške PPK-20 i kompaktni pištolji „Lebedev“, saopštila su Sputnjiku dva izvora u avionskoj industriji.

  Trenutno se u opremi za hitne slučajeve (NAZ) pilota avijacije nalazi apoteka, hrana, nož, sredstva za radio vezu i drugi osnovni predmeti. Oprema se nalazi u katapultu i pričvršćena je za pojas pilota.

  Greška je smatrati da se u opremi za hitne slučajeve nalazi i automat „Kalašljikov“, u stvari pilot može sa sobom poneti samo malokalibarsko oružje koje se nalazi u letačkom odelu, a to je najčešće pištolj „Makarov“ ili „Stečkin“ i nekoliko granata.

  Prema nalogu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgu ova dva naoružanja će biti uključena u opremu za hitne slučajeve.

  „NAZ oprema će biti kompletirana automatskim puškama, a posada će dobiti pištolje koji će biti smešteni u vojnom prsluku“, saopštio je sagovornik Sputnjiku.

  Drugi izvor je naveo da su početkom godine održani vojno-tehnički eksperimenti sa učešćem nekoliko desetina posada lovaca i lovaca-bombardera. Oni su postigli najveće ocene u upotrebi automatske puške PPK-20 i pištolja „Lebedev“ (PLK). Sagovornik je pojasnio da su u testiranju učestvovale četiri ruske kompanije-proizvođači malokalibarskog naoružanja.

  „Očekuje se da će komanda Vazdušno-kosmičkih snaga potvrditi izbor vojnih pilota za primenu novog kompleta naoružanja“, dodao je drugi sagovornik.

  Sagovornik je pojasnio da malokalibarsko naoružanje ulazi u sastav kompleta za hitne slučajeve na svim ratnim avionima, uključujući i lovce Su-27, Su-30SM, Su-35, Su-57, MiG-29 i MiG-35, kao i na bombarderima Su-24 i Su-34.

  Automatska puška PPK-20 će koristiti metke 9h19 „Parabelum“ na bazi automatske puške „Vitjaz-SN“. PPK-20 je opremljen uređajem koji prilikom paljbe proizvodi malu buku, ima novu sklopivu masku i ergonomsku dršku za pištolj. Oružje je teško 2,9 kilograma i ima 30 patrona.

  „Lebedev“ takođe ima metke 9h19, manjih je dimenzija i lakši za nošenje.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pištolj, automatska puška, naoružanje, piloti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga