11:14 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je nalog o evakuacija građana Rusije i Zajednice nezavisnih država (ZND) koji žele da napuste Pojas Gaze, navodi se u dokumentu.

  „U vezi sa pogoršanjem situacije u Pojasu Gaze tokom vojnih operacija oružanih snaga Izraela, predvideti evakuaciju građana Rusije i građana država ZND-a, koji se tamo nalaze, a koji to žele“, navodi se u dokumentu.

  U nalogu se traži da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zajedno sa Spoljnobaveštajnom službom i Sektorom za vanredne situacije odrede rokove i formu evakuacije, uzimajući u obzir razvoj situacije u Pojasu Gaze. Pored toga, Sektor za vanredne situacije će nakon saglasnosti Ministarstva spoljnih poslova Rusije morati da obezbedi transport evakuisanih građana u Moskvu.

  Vladi Rusije se nalaže da preduzme sve neophodne mere za sprovođenje ove odluke.

  Situacija na granici između Izraela i palestinskog Pojasa Gaze je eskalirala 10. maja. Palestinske grupe su od početka eskalacije ispalile na Izrael više od 4.070 raketa, oko 610 je palo unutar enklava. Izrael je efikasnost rada izraelskih raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ procenio na 90 procenata.

  Prema poslednjim informacijama u Izraelu je poginulo 12 ljudi, a više od 50 je zadobilo teške povrede. Broj Palestinaca koji je poginuo nakon izraelskih avionskih napada je dostigao 230 poginulih, među kojima je i 65 dece.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  evakuacija civila, evakuacija, Pojas Gaze, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga