11:32 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 670
  Pratite nas

  Moskva je spremna da organizuje samit Arktičkog saveta tokom svog predsedavanja i otvorena je za saradnju sa svim državama-članicama saveta, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „Podržavam ideju održavanja samita arktičkih država kada se za to stvore neophodni uslovi. Ukoliko se to dogodi tokom ruskog predsedavanja, bićemo spremni da učinimo to. U svakom slučaju, kada samit bude dobro pripremljen, postaće važan događaj u definisanju dugoročnih strateških zadataka arktičke saradnje“, rekao je Lavrov na ministarkom sastanku Arktičkog saveta.

  Ove godine, kada se obeležava 25. godišnjica Arktičkog saveta, dvogodišnje predsedavanje prešlo je sa Islanda na Rusiju. S tim u vezi, ministar je rekao da je više od 100 događaja uključeno u plan ruskog predsedavanja Arktičkim savetom za 2021-2023. godinu.

  Kako je rekao, Rusija je otvorena za konstruktivnu saradnju sa svim državama-članicama, sa stalnim učesnicima i posmatračima Arktičkog saveta, kao i sa drugim zainteresovanim partnerima van regiona.

  „Uvereni smo da će duh saradnje, svojstven našoj organizaciji, doprineti jačanju poverenja i međusobnog razumevanja u regionu“, dodao je Lavrov.

  Inače, u sastavu Arktičkog saveta su: Danska, Island, Kanada, Norveška, Rusija, SAD, Finska i Švedska. Dvanaest nearktičkih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Nemačka, Indija, Kina i Francuska, imaju status posmatrača.

  Obnova dijaloga zemalja Arktičkog saveta po vojnoj liniji

  Rusija doživljava Arktik kao teritoriju međunarodne stabilnosti i pozive sve zemlje regiona da obnove multilateralni dijalog po vojnoj liniji, izjavio je Lavrov.

  Arktik je teritorija mira, stabilnosti i konstruktivne saradnje i konstatujemo da se svi naši partneri pridržavaju istog stava. Uveren sam da samo kroz saradnju može da se obezbedi prosperitet Arktika. Važno je širiti pozitivne odnose zemalja-članica Arktičkog saveta i na vojnu sferu, o čemu smo više puta govorili, pre svega putem obnove multilateralnog dijaloga arktičkih država po liniji generalštabova Oružanih snaga“, objasnio je šef ruske diplomatije.

  Ministar je istakao da Rusija, kao najveća arktička sila, smatra da je prioritet delovanja Arktičkog saveta uravnoteženo promovisanje stabilnog razvoja Zapolarja u socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj dimenziji.

  „Smatramo da je neophodno doprineti jačanju vodeće uloge Arktičkog saveta u kolektivnim naporima za osiguranje odgovornog upravljanja regionom i rešavanja postojećih problema. U isto vreme je važno doprineti sinergiji sa drugim regionalnim formatima“, rekao je i on.

  Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije, Moskva poziva zemlje Arktičkog saveta da osiguraju stabilne i bezbedne pomorske aktivnosti u regionu. S tim u vezi, naglasio je da se u regionu burno razvija plovidba brodova koja doprinosi diverzifikaciji transportnih puteva između Atlantika i Azijsko-pacifičkog regiona.

  „Raste uloga Arktika u osiguravanju globalne energetske bezbednosti, kao i u zajedničkim naporima za prelazak na klimatski neutralnu ekonomiju“, zaključio je Lavrov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Arktik, Arktički savet, samit, Rusija, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga