07:10 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 671
  Pratite nas

  Iskonstruisane i namerne lažne vesti koriste se kao oružje koje može da izazove nerede u bilo kojoj zemlji, uključujući i u Rusiji, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Najstrašnija je druga vrsta 'fejka'. To su iskonstruisane, svesne 'lažne vesti'. Upravo se one koriste kao oružje. A to oružje u savremenom svetu može da izazove bilo koju situaciju u međudržavnim odnosima i nerede u bilo kojoj zemlji“, upozorio je Peskov, govoreći na obrazovnom maratonu ruskog društva „Znanje“.

  Prema rečima portparola Kremlja, to oružje može da pokvari odnose među ljudima i državama.

  „To oružje može da naruši čudesne poslovne planove. To je oružje koje može da manipuliše tržištima i bilionima dolara. I tako se i događa. A to je najveća opasnost", objasnio je Peskov.

  Kako je rekao, Rusija se više puta susretala sa takvim „naručenim lažima“. Prema njegovim rečima „vidimo ogroman broj lažnih kampanja, uključujući one usmerene protiv Moskve, što nas takođe obavezuje da budemo sve vreme na oprezu“.

  „U takvim kampanjama vrlo često se čitavim rekama laži zasipaju zrna istine. A onda postaje još teže razumeti šta je istina, a šta laž“, objasnio je on.

   

  Jedna korist od lažnih vesti – prepoznavanje neprijatelja

  Pored „fejk njuza“, svet je na pragu još strašnije pretnje – „dipfejka“, upozorava Peskov. Ukoliko se nove tehnologije nađu u pogrešnim rukama, biće potrebno uložiti napore kako bi se stvarnost razlikovala od fikcije, dodao je ruskog predsednika.

  On je zaključio da od lažnih vesti postoji samo jedna korist – shvatanje ko je neprijatelj.

  Kako je rekao, lažne vesti u medijima neće nestati i treba im se suprotstaviti znanjem i „digitalnoj higijeni“.

  Inače, „dipfejk“ (deepfake) tehnologija podrazumeva digitalno manipulisane snimke i fotografije i teško je razaznati da li je reč o realnom ili lažnom sadržaju.

  Putin ima čitav arsenal službi koje prate laži o Rusiji

  Istovremeno, Peskov je izjavio da ruski lider Vladimir Putin ima čitav arsenal službi i resora koji prate i analiziraju informacije o Rusiji u vezi sa lažnim vestima.

  „Predsednik ima čitavu državnu mašinu, čitav arsenal ministarstava, resora, službi i agencija koje analiziraju i prate informacije koje nam se bacaju i nameću spolja, kao i informacije koje kruže o nama u inostranstvu. One se analiziraju po pitanju 'fejkova',  izdvajaju se trendovi medijskih kampanja, lažnih kampanja, naručenih i organizovanih“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, druge države stoje iza mnogih takvih kampanja. Kako je primetio, kada se „druge države bore protiv nas u medijskom polju, to rade sistematski“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  oružje, lažne vesti, Kremlj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga