06:05 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1530
  Pratite nas

  Uz obostranu želju, Moskva i Vašington mogu da prevaziđu sve nagomilane nesuglasice, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Sa svoje strane, uvek smo se zalagali za razvoj konstruktivne, uzajamno korisne saradnje sa Vašingtonom, uklanjanje ruševina koje nas sprečavaju da idemo napred. Kako pokazuje istorijsko iskustvo, moguće je prevazići čak i najdublja neslaganja uz uslov da je želja za tim obostrana“, rekao je on u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

  Prema rečima Lavrova, Amerikanci sprovode otvoreno neprijateljsku liniju prema Moskvi – uvode sankcije, neosnovano optužuju Rusiju, imaju ničim izazvane javne napade. Ministar smatra da „sve to stvara krajnje toksičnu atmosferu i ometa uspostavljanje mirnog, profesionalnog dijaloga između dveju zemalja“.

  Nova faza rusko-američkog dijaloga

  Istovremeno, Lavrov se osvrnuo na petogodišnje produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), rekavši da Moskva pozdravlja taj potez i da je spremna da pristupi novoj fazi rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti.

  Lavrov je saglasnost tima američkog predseednika Džoa Bajdena da produži START 3 bez preduslova ocenio kao „ohrabrujući momenat“.

  SAD pokazale konstruktivan stav u Rejkjaviku 

  Govoreći o svom prvom sastanku sa američkim državnim sekretarom u Rejkjaviku, šef ruske diplomatije je ukazao na konstruktivan stav Entonija Blinkena na tim pregovorima.

  Kako je rekao, na Rusiji i SAD, dve najveće nuklearne sile, leži posebna odgovornost za očuvanje strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti.

  Bez pravog rusko-američkog dijaloga, svetskoj zajednici je veoma teško da se suprotstavi transgraničnim izazovima i pretnjama, kao i da reši regionale sukobe, izjavio je ruski ministar.

  „Shvatajući sve to, uzeli smo u razmatranje predlog Vašingtona da sastanak predsednika Putina i Bajdena bude održan ove godine u jednoj od evropskih prestonica. Tokom razgovora sa Blinkenom u Rejkjaviku, američka strana je generalno pokazala konstruktivan stav, što je ohrabrujuće“, zaključio je Lavrov i dodao da će predsednici sami odrediti teme za pregovore, ali da bi dijalog trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  prevazilaženje, nesuglasice, Vašington, Moskva, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga