05:57 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 3116
  Pratite nas

  "Medalju Puškina" koja se dodeljuje zaslužnim stranim građanima za doprinos u razvoju kulturnih veza i čuvanje tradicija uručeno je u Moskvi Dušanu Bajatoviću, direktoru "Srbijagasa" i predsedniku Pokroviteljskog saveta Ruskog geografskog društva u Srbiji i Miroljubu Milinčiću, direktoru tog društva i profesoru Geografskog fakulteta u Beogradu.

  Medalje su dodeljene ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina „za veliki doprinos u proučavanju i očuvanju ruske kulturne baštine, zbližavanju i međusobnom bogaćenju kultura naroda Rusije i Srbije“, a svečano ih je uručio potpredsednik Ruskog geografskog društva Nikolaj Kasimov.

  Bajatović je istakao da je Rusko geografsko društvo jedno je od najstarijih u Rusiji, osnovano 1845. godine po nalogu cara Nikolaja Prvog Romanova, a cilj mu je istraživanje prirodnih bogatstava i lepota zemlje, kao i buđenje svesti budućih generacija o tome.

  Potpredsednik Ruskog geografskog društva Nikolaj Kasimov uručio je „Medalju Puškina“ Dušanu Bajatoviću
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Potpredsednik Ruskog geografskog društva Nikolaj Kasimov uručio je „Medalju Puškina“ Dušanu Bajatoviću
  „Za mene je ovo veliko priznanje. Čast mi je biti u Ruskom geografskom društvu na čijem se čelu nalaze predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu dokazani prijatelji srpskog naroda“, rekao je Bajatović.

  On je istakao da sadašnje rusko rukovodstvo pruža veliku podršku Srbiji, posebno u rešavanju  kosovskog pitanja i u, tom kontekstu, borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje.

  Bajatović i Milinčić su dali veliki doprinos i u objavljivanju više knjiga, uključujući i udžbenik rusko-srpskog jezika, a takođe i u organizaciji izložbi fotografija, koje imaju za cilj da srpski narod bolje upoznaju sa Rusijom i ruski narod sa Srbijom. Pored toga, Bajatoviću i Miličniću pripadaju i zasluge za organizovanje akcije "Besmrtni puk", kojom se čuva sećanje na sve one koji su se tokom Drugog svetskog rata borili protiv fašizma i nacizma.

  Sastanak predstavnika Ruskog geografskog društva u Moskvi.
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Sastanak predstavnika Ruskog geografskog društva u Moskvi.

  Kako je naglašeno u Moskvi, posle Rusije Srbija je od svih zemalja gde se ta manifestacija održava imala najviše učesnika.

  Bajatović i Milinčić navode da je najvažniji posao Ruskog geografskog društva razmena studenata, uspostavljanje kulturne, naučne i tehnološke saradnje, učenje jezika i generalno, upoznavanje sa kulturnim, istorijskim i duhovnim nasleđem dve bratske zemlje.

  „Priznanje ‘Medalja Puškina’ je jedno od najznačajnijih priznanja Ruske Federacije u sferi kulture, a za nas znači mnogo. Mi već šest godina ideju ruske kulture i ideju Ruskog geografskog društva pokušavamo da širimo na prostoru Balkana na najbolji mogući način tj. najbolje što znamo i možemo“, rekao je profesor Milinčić.
  Direktoru Ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljubu Milinčiću svečano je uručena „Medalja Puškina“.
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Direktoru Ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljubu Milinčiću svečano je uručena „Medalja Puškina“.

  On je napomenuo da je prošle godine održana trodnevna ekskurzija za penzionere, pod nazivom „Tragom ruskog kulturnog nasleđa u Srbiji“ i izrazio je nadu da će ona i ove godine biti održana, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

  Milinčić je rekao da se i ovog leta u Srbiji očekuju gosti iz Rusije, a od 18. do 21. oktobra, u vreme kada se obeležava i Dan oslobođenja Beograda, biće održan međunarodni Rusko-srpski naučni skup, na kome će biti sagledane promene i tendencije na prostoru Ruske Federacije i Srbije, a na kome će učestvovati i gosti iz Poljske, Bugarske i bivših jugoslovenskih republika.

  Tagovi:
  Rusko geografsko društvo, Miroljub Milinčić, Dušan Bajatović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga