01:48 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki izjavio je da je za faktičko uništenje Sporazuma o otvorenom nebu u potpunosti kriv Vašington.

  „Krivica za fraktičko uništavanje Sporazuma u ​​potpunosti je na Vašingtonu. Svi naši koraci diktirani su potrebom za recipročnim merama“, precizirao je Slucki.

  Izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu, kuda je krenula Rusija, bio je ispravan korak, o čemu svedoči i najnovija izjava Sjedinjenih Američkih Država o nespremnosti da se vrati u Sporazum, dodao je on.

  Slucki je naglasio da Rusija ne može da nastavi „jednostranu igru“ ako Evropa ne želi da pruži pravne garancije da podaci o preletima iznad teritorije Ruske Federacije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu neće biti predati američkoj strani. 

  „Moramo da zaštitimo interese nacionalne bezbednosti i vodimo svoju politiku na ravnopravnoj i paritetnoj osnovi“, istakao je poslanik.

  Državna duma jednoglasno je usvojila je 19. maja zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Očekuje se da pitanje o izlasku iz Sporazuma 2. juna razmotri Savet Federacije.   

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je u četvrtak uveče da je dobilo obaveštenje od Sjedinjenih Američkih Država da se one neće vraćati u Sporazum o otvorenom nebu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga