10:33 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11331
  Pratite nas

  Moskva je luka čak pet mora, a njena Severna rečna stanica odigrala je važnu ulogu u osvajanju Arktika i tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka bila je baza sovjetske polarne avijacije.

  Severna rečna stanica pojavila se u eri grandioznih građevinskih projekata i brzog razvoja Moskve. U isto vreme, tridesetih godina prošlog veka započeta je izgradnja metroa i mnogih značajnih zdanja u ruskoj prestonici, ali i ovog kanala i pristaništa koji su dugo važili za jednu od ključnih luka zemlje, s obzirom da je rekama i sistemima kanala bilo moguće ploviti od Moskve do Kaspijskog, Crnog, Baltičkog, Azovskog i Belog mora.

  Odavde se danas može krenuti na plovidbu do Sankt Peterburga, Jaroslavlja, Kazanja, Nižnjeg Novgoroda, Astrahanja, Volgograda i drugih gradova, pa čak i do Valajama. Zbog toga ga nazivaju još i „rečnom kapijom Moskve“.

  Kanal Moskva, kako se danas zove, zapravo je kanal koji povezuje reke — Moskvu i Volgu. Ideja o povezivanju reka pojavila se još u 18. veku i pripadala je caru Petru Prvom, koji je želeo da izgradi plovni put od Baltičkog mora do centralnih regiona Rusije, pošto bi njegovo postojanje koristilo trgovini i vojsci. Naredio je izradu projekta povezivanja reka, ali taj plan nije realizovan.

  Ideja je ponovo zaživela početkom 20. veka, a glavni zadatak je bio „napojiti“ prestonicu, koja se suočavala sa nedostatkom pijaće i tehnički ispravne vode.

  Odluka o izgradnji kanala Moskva-Volga, dugog 128 kilometara, doneta je 1931. godine, a njena realizacija obezbedila je vodosnabdevanje Moskve i otvorila je plovni put koji omogućava prevoz roba i putnika, što ujedno doprinosi i razvoju turizma. Danas gradu obezbeđuje više od 60 odsto vode, kako pijaće, tako i za industrijske potrebe.

  Zdanje Severne rečne stanice sagrađeno je 1937. godine, a posle raspada Sovjetskog Saveza zgrada je bila zapuštena, kao i park oko nje, ali su 2018. godine vlasti rešile sve to da obnove… Građevini je vraćen originalni izgled, uređeno je i 17 dokova, tako da terminal sada može da primi istovremeno 24 plovila dnevno.

  Moskovske vlasti su izjavile da tokom plovne sezone očekuju 1,5 miliona turista, koliko ih je bilo u zlatno doba — šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

  U zdanju su obnovljene i istorijske dvorane i čekaonice za putnike, pa čak i mozaici sa grbovima bivših sovjetskih republika. Rekonstruisan je i tzv. Staljinov kabinet, mada ne postoje dokumenti, niti fotografije koje potvrđuju da je Staljin ovde dolazio, primao goste ili zasedao.

  Skulptura u parku oko terminala Severne rečne stanice u Moskvi
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  U parku oko terminala obnovljene su fontane iz sovjetskog perioda, kao i skulpture sa vojnopomorskom tematikom.

  Uloga Severne rečne stanice u osvajanju Arktika bila je velika — upravo su odavde počinjale arktičke ekspedicije. Njegova baza se nalazila u akvatoriji Himkijskog akumulacionog jezera, a polarni piloti su odavde leteli prvo za Arhangelsk ili Perm, a odatle su, nakon tankiranja goriva, produžavali dalje na daleki Sever radi izviđanja ili isporuke robe ekspedicijama na Arktiku.

  Danas Severna rečna stanica nije samo transportno čvorište, već i pravo mesto za odmor i rekreaciju građana sa svom neophodnom infrastrukturom: sportskim terenima, dečijim igralištima, restoranima, kafićima i bioskopom na otvorenom, kao u stara dobra vremena.

  U parku oko terminala obnovljene su fontane iz sovjetskog perioda, kao i skulpture sa vojnopomorskom tematikom.

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.

  Tagovi:
  luka, Moskva, Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga