15:22 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  23873
  Pratite nas

  Rusija ne isključuje vojni odgovor na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u intervjuu za list „Ruska gazeta“.

  On je naglasio da se u novoj verziji Strategije nacionalne bezbednosti govori o želji za povećanjem poverenja i stabilnosti u međunarodnim odnosima.

  „U strategiji se, zajedno sa tim, primećuje legitimnost donošenja simetričnih i asimetričnih mera za sprečavanje neprijateljskih akcija koje predstavljaju pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije“, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti.

  Na pitanje da precizira da li se u tom smislu radi o vojnim akcijama, Patrušev je odgovorio da se pre svega podrazumevaju ekonomske sankcije, ali je u isto vreme istakao da je zvanična Moskva spremna da primeni vojne metode ukoliko to bude bilo potrebno.

  Novi strateški nacionalni prioriteti

  Govoreći o novoj verziji strategije nacionalne bezbednosti Rusije, on je izjavio da će informacioni prostor biti jedan od prioriteta te strategije.

  Prema njegovim rečima, za Rusiju je u poslednje vreme postao aktuelan problem pojavljivanja novih pretnji.

  U te pretnje je ubrojao: korišćenje IT tehnologija za mešanje u unutrašnje stvari Rusije, značajan porast broja računarskih napada na ruske informacione resurse, težnju tranatlanstkih korporacija da ojačaju kontrolu nad informacionim resursima interneta, masovno širenje dezinformacija, kao i povećanje kriminala korišćenjem digitalnih tehnologija.

  „Sve aktivnija manifestacija tih pretnji iziskivala je potrebu formiranja novog strateškog nacionalnog prioriteta — informacione bezbednosti. Njegova primena trebalo bi da osigura suverenitet zemlje u informacionom prostoru“, naglasio je on.

  Borba protiv iskrivljavanja istorije

  Sekretar Saveza bezbednosti dodao je da će nova strategija biti usmerena na zaštitu duhovnih i moralnih vrednosti, kao i istorijskog sećanja u svetlu njihovog iskrivljavanja.

  Zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, kulture i istorijskog sećanja u strategiji će biti obeleženi kao jedan od glavnih prioriteta, naglasio je on.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin
  © Sputnik / Sergeй Guneev

  Patrušev je ukazao da je Ukrajina jedna od zemalja koja je toliko iskrivila istoriju da sovjetske vojnike naziva okupatorima, opravdava akcije fašista i uzdiže nacističke zločince.

  Kako je rekao, od ukrajinskih političara i vojnika sve češće se čuju militarističke izjave, a takođe i promovišu kampanju o navodnoj „ruskoj pretnji“.

  U isto vreme, njihovi zapadni partneri zatvaraju oči na preporod nacizma u Evropi, skrivajući se iza teze da ekstremista ima u svakoj državi, upozorio je Patrušev.

  Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je u aprilu novu verziju temelja državne politike Rusije u oblasti međunarodne informacione bezbednosti. Među glavnim pretnjama navedeni su različiti problemi koršćenja najnovijih tehnologija, kao i pokušaji mešanja u unutrašnje stvari.

  Strategija nacionalne bezbednosti Rusije je osnovni dokument strateškog planiranja koji definiše nacionalne interese i strateške nacionalne prioritete Rusije, ciljeve, zadatke i mere u oblasti unutrašnje i spoljne politike usmerene na jačanje nacionalne bezbednosti zemlje i obezbeđivanje održivog razvoja zemlje na duži rok.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vojni odgovor, upozorenja, Rusija, Patrušev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga