02:00 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 640
  Pratite nas

  U Rusiji se danas obeležava Dan Severne flote, koja proslavlja 288 godina postojanja. Severna flota je peti vojni okrug Oružanih snaga Rusije i jedna od najmoćnijih flota u zemlji koja štiti nacionalne interese Rusije na Arktiku i u drugim rejonima Svetskog okeana.

  U zonu odgovornosti Severne flote spadaju Murmanska i Arhangelska oblast, Republika Komi i Nenecki autonomni okrug. Glavna baza flote je Severomorsk.

  Severnu flotu čine podvodne i nadvodne snage, armijski korpus Kopnenih snaga, vojska Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Severna flota u svom naoružanju poseduje jedinstvene brodove i podmornice. Mornari Severne flote ne samo da čuvaju granice svoje otadžbine, nego i aktivno istražuju Arktik. Opremljeni su savremenom tehnikom i naoružanjem, prilagođenom za korišćenje na Arktiku. Flota je naoružana jedinstvenim brodovima okeanske zone. Podmornice flote konstantno rešavaju zadatke borbenog patroliranja i borbenog dežurstva u Svetskom okeanu. Brodovi Severne flote učestvovali su u operacijama protiv međunarodnog terorizma u Siriji.

  ​Današnji praznik Severne flote se poklapa sa početkom novog letnjeg perioda obuke, tako da je posada na svojim položajima. Na fregati „Admiral Kasatonov“ mornari uvežbavaju pripremu broda za bitku i pohod. Posada broda je do sada održala seriju vojnih vežbi, kako samostalnih, tako i sa drugim brodovima i avijacijom Vojno-pomorske flote Rusije.

  To je prva fregata serijske proizvodnje projekta 22350, a u toku je gradnja još četiri takva broda. Upravo ta plovila će biti naoružana hipersoničnim oružjem – raketama „Cirkon“.

  Severna flota vodi svoju istoriju od eskadrile formirane 1733. godine radi zaštite Ruske imperije.

  Praznik Severne flote je ustanovljen 15. jula 1996. godine. Prema tradiciji na Dan Severne flote u svim jedinicama se održavaju svečanosti, a na brodovima ceremonije razvijanja pomorske zastave.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Severna flota
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga