03:36 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 145
  Pratite nas

  Japan je konfiskovao dokumente neophodne za izlazak na more ruskog ribarskog broda „Amur“ koji se krajem maja sudario sa japanskim brodom pored ostrva Hokaido, saopštili su za Sputnjik u Generalnom konzulatu Rusije u Saporu.

  „Koliko nam je poznato, japanska strana podnela je zahtev građanskom sudu u gradu Asahikava za naknadu štete. Sud je udovoljio zahtevu i u okviru toga „Amuru“ su oduzeta dokumenta neophodna za plovidbu, kako bi se garantovala kaucija“, naglasili su u Generalnom konzulatu.

  U sredu je japanska agencija Kjodo saopštila da je sud u Japanu zadržao „Amur“ kao zalog za plaćanje odštete zbog sudara sa japanskim brodom. Kasnije je generalni konzul Rusije u Saporu Sergej Marin izjavio da je ruski brod zadržan u Japanu zbog parničnog postupka usled administrativnog kršenja.

  Pri tome su vlasnici ruskog broda rekli da nemaju nikakva zvanična dokumenta o zadržavanju broda u Japanu. Kako je rekao predstavnik kompanije „Amurskoje“, „danas ili sutra bi sve trebalo da bude završeno, a brod da krene“.

  Ruski ribarski brod „Amur“ isplovio je 26. maja iz Korsakova u Mombecu sa tovarom kraba. Na 23 kilometra od krajnje tačke rute došlo je do sudara sa ribarskim brodom „Dai-hati Hoko-maru“.

  Tagovi:
  brod, Rusija, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga