14:00 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1372
  Pratite nas

  U svetu počinje novi Hladni rat i već je u toku doktrinarno definisanje protivnika, smatra zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

  Prema njegovom mišljenju, danas u svetu postoji nekoliko trendova koji izazivaju najozbiljnije izazove i pretnje bezbednosti.

  „Prvo, danas smo svedoci formiranja novog svetskog poretka. Vidimo tendenciju da zemlje budu uvučene u novi Hladni rat, koji deli države na ‘svoje’ i ‘tuđe’, pri čemu se ‘tuđi’ nedvosmisleno definišu u doktrinarnim dokumentima kao protivnici“, rekao je Fomin u intervjuu za RT.

  Istovremeno se sistematski uništava postojeći sistem međunarodnih odnosa i bezbednosna arhitektura, a uloga međunarodnih organizacija se omalovažava.

  Umesto međunarodnog prava nameće se poredak „zasnovan na određenim pravilima, koju predlaže i podržava ne zna se ko, koja nigde nisu propisana i koja odgovaraju samo onima koji su, zapravo, izmislili taj poredak“, dodao je zamenik ministra.  

  Istovremeno se pojavljuju suštinski nove vrste oružja koje radikalno menjaju odnos snaga, oružana konfrontacija prodire u sve nove sfere – svemir i sajber prostor. Sve ovo dovodi do promene principa i metoda ratovanja, naglasio je Fomin.

  Prema njegovim rečima, o svim tim temama razgovaraće se na IX Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti koja će se održati u Moskvi od 22. do 24. juna.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hladni rat, Ministarstvo odbrane Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga