12:45 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1043
  Pratite nas

  Evropska unija kritikovala je odluku Moskovskog gradskog suda koji je organizacije ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u sredu proglasio ya ekstremističke. Kako kažu u EU, reč je o pokušaju ruskog rukovodstva da „uguši političku opoziciju“.

  „Jučerašnja odluka suda u Moskvi da proglasi organizacije Navaljnog 'ekstremističkim' predstavlja najozbiljniji pokušaj ruske vlade do danas da uguši nezavisnu političku opoziciju, antikorupcijske istrage, kao i da eliminiše uticaj mreža Navaljnog uoči septembarskih izbora za Državnu dumu Rusije i nakon njih“, navedeno je u saopštenju EU.

  Ta odluka će imati ozbiljne posledice po rusko civilno društvo, opoziciju i stavove kritičara, ocenili su u EU.

  „U pitanju je neosnovana odluka koja potvrđuje negativan trend doslednog napada na ljudska prava i slobode sadržane u Ustavu Rusije“, navodi se u dokumentu.

  S tim u vezi, Evropska unija je pozvala ruske vlasti da u potpunosti poštuju svoje obaveze, uključujući i one preuzete u Savetu Evropske unije i OEBS-u.

  Podsetimo, Moskovski gradski sud ispunio je zahtev Moskovskog tužilaštva da se neprofitne organizacije „Fond za borbu protiv korupcije“,„Fond za zaštitu prava građana“ i „Štabovi Navaljnog“ proglase za ekstremističke organizacije. FBK i FZPG su likvidirani, a trećoj organizaciji je zabranjen rad.

  Rusija je izjave Zapada o situaciji u vezi sa Navaljnim više puta nazivala mešanjem u njene unutrašnje stvari.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  opozicija, gušenje, organizacije, Aleksej Navaljni, ekstremizam, proglašenje, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga