22:50 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1160
  Pratite nas

  NATO pod izgovorom vežbi pumpa Ukrajinu oružjem koje će zatim biti predato Oružanim snagama te zemlje i paravojnim formacijama ukrajinskih nacionalista, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

  „Militarizacija Ukrajine i pumpanje te zemlje oružjem apsolutno ne doprinose uspostavljanju mira u Donbasu već suprotno – podstaći će usijane glave u Kijevu na nove runde vojne eskalacije na istoku zemlje“, ocenio je on.

  Stoga Rusija poziva Specijalnu posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini da aktivno utiče na tu situaciju, da sarađuje sa ukrajinskim rukovodstvom u korist mira i ne ignoriše pozive Moskve da obrati pažnju na isporuke oružja Ukrajini, naglasio je Lukaševič u intervjuu za Sputnjik.

  „U budućnosti će, kao i prethodnih godina, naoružanje biti upućeno Oružanim snagama Ukrajine i paravojnim formacijama ukrajinskih nacionalista stacioniranim u blizini linije razdvajanja u Donbasu. Pritom, nisu u pitanju samo 'Džavelini'“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u.

  Podsećanja radi, „Džavelin“ je protivtenkovski raketni sistem koje Ukrajina dobija od Sjedinjenih Američkih Država.

  NATO obučava ukrajinske vojnike koji znanja primenjuju u Donbasu

  Prema njegovim rečima, instruktori NATO-a, uključujući i iz Kanade i SAD, više od godinu dana obučavaju ukrajinske vojnike, a oni zatim stečena znanja i veštine primenjuju u Donbasu.

  „Ukrajinski vojnici više od godinu dana rade po NATO standardima. Pripremaju ih i obučavaju stotine vojnih instruktora NATO-a koji po rotacionom principu 'naprasno' odlaze u Ukrajinu. Američki, kanadski, britanski, poljski, norveški i instruktori iz brojnih drugih zemalja deluju u zemlji u različitim vojnim bazama, počev on najzapadnije granice u Lavovskoj oblasti, i to ne kriju“, rekao je on.

  Tvrdnje da ruski vojnici ratuju u Donbasu diplomata nazvao glupošću i dodao da niko neće potvrditi takve teze, jer ruskih vojnika tamo nema.

  Direktna oružana provokacija

  On se osvrnuo i na planirane vežbe Ukrajine i NATO-a u blizini zone sukoba u Donbasu, ocenivši ih kao „direktnu oružanu provokaciju“.

  „Ukrajina ove godine namerava da učestvuje u sedam zajedničkih vežbi sa zemljama Alijanse. Na primer, sada se sprovodi serija vežbi pod nazivom 'Branilac Evrope', u julu će biti održane vežbe 'Morski povetarac', a zatim 'Udruženi napori', 'Kozački buzdovan' i mnoge druge. I navodno u okviru pripreme za vežbe, vojna tehnika i instruktori i dalje stižu u Ukrajinu“, izjavio je diplomata.

  Kako je rekao, najnovije informacije u medijima su vojne jedinice iz Velike Britanije i Danske stigle u brojna područja najbliža kontakt liniji.

  „Pitanje je – zbog čega? Naročito ako su vežbe beoma blizu zone sukoba u Donbasu. To je direktna oružana provokacija“, naglasio je Lukaševič.

  Istovremeno, ocenio je da je Evropa ravnodušna prema ultimativnim zahtevima Kijeva da Ukrajina što pre stupi u NATO.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, obučavanje, Aleksandar Lukaševič, Ukrajina, naoruženje, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga