06:33 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Nije Rusija ta koja treba da plati Ukrajini naknadu za „izgubljene feudalne posede“, već Kijev treba da kompenzuje štetu nanetu stanovnicima Krima i Donbasa, smatra članica odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Elena Panjina.

  Prema njenim rečima, od 1991. do 2014. godine odnos Kijeva prema Krimu bio je „gori nego prema koloniji: na poluostrvu su uništeni obrazovanje, zdravstvo i putevi“. Danas se Krim preobrazio zahvaljujući ruskim ulaganjima u region, što može da vidi „svaki nepristrasni posmatrač“, istakla je Panjina.

  „Kolonijalni pristup Kijeva prema Krimu aktuelan je i do danas: pokušavaju da ostave Krimljane bez vode, kidnapuju na granici, diskriminišu svim mogućim sredstvima, a onda još traže kompenzaciju za izgubljene feudalne posede“, konstatovala je poslanica.

  Ona je podsetila da Rusija troši značajna sredstva kako bi olakšala život stanovnicima Donbasa i spasi ih od humanitarne katastrofe izazvane ukrajinskom blokadom i stalnim granatiranjem.

  „Osim toga, stotine hiljada ljudi iz cele Ukrajine bežalo je u Rusiju od nacionalističke diktature i dobilo ovde stvarnu pomoć i utočište“, rekla je Panjina.

  Ranije je Vlada Ukrajine odobrila Strategiju spoljne politike zemlje do 2024. godine. Posebno mesto u njoj zauzima stavka označena kao „ostvarivanje nadoknade i drugih oblika reparacije za štetu nanetu Ukrajini (od strane Rusije) zbog privremene okupacije teritorija“.  

  Odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Donbas, Krim, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga