22:44 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1731
  Pratite nas

  Premijer Rusije Mihail Mišustin potpisao je nalog o poništavanju memoranduma između Rusije i SAD o „otvorenom kopnu“, a dokument je objavljen na zvaničnom sajtu pravnih informacija.

  „Usvojiti nalog Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koji je usaglašen sa federalnim organima izvršne vlasti, o ukidanju primene Memoranduma o razumevanju između vlade Rusije i vlade SAD o 'otvorenom kopnu', koji je potpisan u Vašingtonu 17. juna 1992. godine“, navodi se u dokumentu.

  Ističe se da je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije naloženo da o odluci obavesti američku stranu.

  Memorandum je potpisan u Vašingtonu 17. juna 1992. godine. Njime je poništen koncept „zatvorenih područja“ i ukinuta su ograničenja kretanja za diplomate – oni su mogli nesmetano da posećuju veći deo teritorije zemlje. To se odnosilo samo na područja koja nisu zahtevala specijalne dozvole za ulazak.

  Podsetimo, SAD su 15. aprila objavile novi paket sankcija protiv Rusije, koji je obuhvatao i proterivanje 10 ruskih diplomata iz ambasade u Vašingtonu. Moskva je 23. aprila recipročno odgovorila na proterivanje diplomata, a takođe je najavila poništavanje sporazuma o „otvorenom kopnu“, koji reguliše putovanja ruskih i američkih diplomata po teritoriji dve zemlje.

  Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je nedavno zakon o poništavanju Sporazuma o otvorenom nebu koji je takođe bio potpisan 1992. godine. SAD su izašle iz sporazuma u novembru prošle godine.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  memorandum, diplomate, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga