21:45 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Fudbal
  Preuzmite kraći link
  0 245
  Pratite nas

  Zdravko Mamić, bivši prvi čovek Dinama iz Zagreba, otkrio je da je Franjo Tuđman, nekadašnji hrvatski predsednik, koristio sport da bi promovisao hrvatsku državu.

  Mamić je gostovao u Podkast inkubatoru gde je u višesatnom razgovoru odgovarao na brojna pitanja.

  „Kada sam odlazio u Ameriku sa sinom niko nije znao za Hrvatsku. Povezivali su je sa Jugoslavijom, a znali su o čemu se radi tek na pomen Davora Šukera i Kroacije. Tuđman je tako promovisao državu, Goran Ivanišević je nosio šahovnicu na znojnici, Toni Kukoč je radio u košarci šta je već radio...“, istakao je Mamić.

  Jedna od promena je i promena imena FK Dinamo u FK Kroacija.

  „Danas smatram da se Dinamo trebalo da se zove Kroacija i da je Tuđman bio u pravu. Nisam populista. Rastao sam s Dinamom, ginuo sam za klub. Volim Dinamo i to ime, ali znam da je ime Dinamo od '45, jer su komunisti tada celom Evropom davali klubovima ime Dinamo“, naveo je Mamić.

  On je istakao i da je to istorijska činjenica.

  „To što Dinamo nikada nije bio komunistički to je drugi par opanaka. Uvek je bio hrvatski. Komunisti su mu oduzeli ime Građanski i stavili ime Dinamo. Takođe, kada se rušila Jugoslavija '89. i '90. Bed blu bojsi su vikali sa severne tribine 'Građanski, Građanski' i Stipe Šuvar“, podsetio je Mamić.

  Dalje, naveo je da je rezultat toga „najveća glupost“.

  „Onda je zbog kompromisa nastala najveća glupost HAŠK Građanski. Da je Tuđman tada rekao Kroacija i to bi bilo najbolje. Ili da je rekao Građanski to bi bila istorijska istina jer je Dinamo sledbenik Građanskog. I danas bi bio za Kroaciju kada znam za Tuđmanovu ideju jer tada niko nije znao za Hrvatsku”, istakao je Mamić.

  ► Mamić u žestokom kontranapadu – pada hrvatsko pravosuđe?!

  ► Mamić van sebe: Plačem od sreće! /video/

  ► Mamić održao burnu konferenciju za medije i „potkačio“ dvojicu fudbalera /video/

   

  Tagovi:
  Zdravko Mamić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga