11:15 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Fudbal
  Preuzmite kraći link
  Piše
  24310
  Pratite nas

  Postojao je u domaćem fudbalu Milko Đurovski, postojao je i Saša Ćurčić, veliku buru su podizali Petar Borota i Miloš Šestić, ali nikada niko kao Vladimir Stojković, koji kao da ne može da se otrgne od svog, verovatno prirodnog, talenta za učešće u okolnostima sa skandaloznim ishodom.

  Jedan od najboljih srpskih golmana svih vremena, čovek koji je na međunarodnoj sceni, kako u opremi Crvene zvezde i Partizana, tako i u dresu Srbije, umeo da oduševi čitav svet, nažalost je žrtva svog brzog jezika.

  I to se ne menja s godinama.

  Zvezdino dete je imalo težak put do mesta među stativama crveno-belog gola, toliko mu se nadalo da je godine provelo na pozajmicama, ali je vremenom steklo status „jedinice“, uzdanice i idola.

  Navijačima Zvezde, iako to sada nerado priznaju, sasvim sigurno će zauvek ostati u sećanju način na koji je Stojković odbranio penal Antoniju Kasanu, u čuvenoj utakmici protiv Rome 2005. godine.

  Nerado, da, zato što je Stojković, uprkos izjavi da ne bi ni za veliki novac prešao u tabor najvećeg rivala, ekipe Partizana, ipak to uradio, što je izazvalo tektonske poremećaje u srpskom fudbalu, pa čak i čuveni incident u Đenovi, kada su navijači Zvezde hteli i da ga linčuju.

  Izvinjavao se Stojković zbog „ružne prošlosti“, iako mu to niko nije tražio da uradi, kasnije je govorio da je spreman da se odrekne srpskog pasoša nezadovoljan dešavanjima u srpskom fudbalu i uvredama koje je trpeo od navijača Zvezde, ali tu nije bio kraj...

  Jasno je bilo, bar u jednom momentu, da je Stojković kroz godine sazreo, da se promenio, smirio, po sopstvenom priznanju mnogo vremena je posvetio psihologiji, ali je opet napravio sebi medveđu uslugu.

  Samo sebi.

  Golman i kapiten Partizana je uoči finala Kupa Srbije protiv Crvene zvezde dao potpuno neočekivanu izjavu, pomenuvši i silovanje, pojam koji poslednjih meseci izaziva treperenje srpske javnosti, bez ikakve potrebe, bez ikakvog razloga i bez ikakvog smisla.

  Nedovoljno taktični su bili i fudbaleri Zvezde koji su Stojkovićev pad u penal seriji finala Kupa iskoristili da iskale sav svoj bes usmeren ka čoveku za koga su sasvim sigurno bar u jednom delu života navijali, oslikavajući i svoju nezrelost koja nikako ne može da se podvede pod alibi „uzavrele krvi na sportskom događaju“.

  Izvinjavao se Stojković zbog izjave o srpskom pasošu, bio je potpuno slomljen i posle poraza u finalu Kupa, ali se u svemu postavlja veliko pitanje – zašto je sve to, pre svega, sebi radio, stavljajući svoje ime i svoje lice u prvi plan, nudeći se kao dežurni krivac i negativac, rečima unižavajući sve ono dobro što je uradio kao fudbalski profesionalac, golman i reprezentativac?

  Odgovor na to je sasvim sigurno negde duboko u Stojkovićevoj duši, koja zbog njegovog turbulentnog duha ne može da bude mirna, kako bi zaista i trebalo, bar u ovom delu njegove karijere, s obzirom na to da je u njenom toku uspeo nešto što nisu mnogi – voleli su ga i Zvezdaši, voleli su ga i Partizanovci, volela ga je cela Srbija, volele su ga nekada zajedno i Srbija i Crna Gora.

  Nažalost, čini se da Vladimir sebe najmanje voli, dobrovoljno stavljajući glavu na panj u društvu koje jedva čeka da nekome skrati istu, i za manje stvari od onih koje je u centar pažnje on promovisao.

  ► Ne okreći se, sine!

  ► Zvezda se oglasila povodom skandaloznog poteza njenog igrača /video/

  ► Izgubio je dostojanstvo, ali ga saigrači brane: Njemu se skida kapa, a ne gaće

  Tagovi:
  Vladimir Stojković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga