01:49 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Košarka
  Preuzmite kraći link
  62265
  Pratite nas

  Jusuf Nurkić, bosanskohercegovački košarkaš, izazvao je pravu pometnju na društvenim mrežama jer je početak Ramazana obeležio objavljivanjem fotografije objekta nekadašnjeg Muzeja kralja Petra Prvog Karađorđevića u Zagrebu koji je ustaški predvodnik Ante Pavelić pretvorio u džamiju.

  Nekadašnji saigrač Nikole Jokića u Denveru, momak koji je svoju košarkašku reputaciju stekao upravo u Zagrebu, nastupajući za Cedevitu, izvesno zbog te činjenice ima svoje razloge za takav način obeležavanja Ramazana, ali...

  „U slavu i znak ljubavi spram Alaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik Ante Pavelić ovaj hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi viteškog naroda hrvatskog, iskreni sledbenici uzvišene vere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za odbranu i napredak lepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, da bi ona vazda srećna bila“, navedeno je na spomen-ploči istaknutoj na ulaznim vratima objekta.

  ​Ranije je na tom mestu postojao mermerni reljef kralja Petra, rad Ivana Meštrovića, ali je uklonjen 1941. godine.

  Fotografija koju je Nurkić objavio je iz 1944. godine, dakle za vreme vladavine ustaških zločinaca, što je dodatno razbesnelo javnost.

  „Jusufe, hleba ti, da si samo našao sliku iste džamije iz 1945. godine – sve bi bilo OK“, glasi jedan od komentara.

  Ali, on je jedan od „najprijatnijih“...

  „Hiljadu – zašto, Jusufe?“

  „Dragi Jusufe, molim te pruži svojoj publici pravo objašnjenje. To je umetnički paviljon koji je Ante Pavelić pretvorio u džamiju. Mnogo bi bilo pristojnije da si objavio fotografiju džamije iz opštine tvog rođenja.

  ​„Jusufe naš lepi i dobri, istorija u vezi sa tim objektom nije baš sjajna. Možda bolje neka druga slika.“

  „Nurkiću, praviš nam medveđu uslugu. Obriši ovo, živ bio“.

  „Jusufe, je l bilo drugih džamija? Da si stavio džamiju iz svog džemata niko ti ne bi ništa zamerio, a dobro znamo ko je Ante Pavelić i šta je NDH“.

  Jusuf, nažalost, ne zna dovoljno...

  Istorijske činjenice ukazuju na to da je 1948. godine džamija, koju je književnik Šukrija Pandžo iz Sarajeva nazvao „najkrvavijom džamijom u zemlji“, pokrenuta inicijativa za rušenje, a to je izvršeno godinu dana kasnije.

  ► Bogdan je pred Džordanom ponovio „srpske dvocevke“ /video/

  ► Horor povreda Jokićevog saigrača: „Bio je u agoniji, molite se za njega“ /video/

  ► Kako se američka sudbina poigrala sa Srbinom i Slovencem

  Tagovi:
  Ante Pavelić, Jusuf Nurkić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga