03:22 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Košarka
  Preuzmite kraći link
  32773
  Pratite nas

  Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental, osudio je postupak košarkaša Jusufa Nurkića, koji je početak Ramazana obeležio objavljivanjem fotografije nekadašnje džamije u Zagrebu koju je podigao ustaški predvodnik Ante Pavelić.

  Bosanskohercegovački košarkaš je izazvao burne reakcije svojom objavom, a tim povodom je saopštenje objavio i centar Simon Vizental.

  Zurof je naveo da je Međunarodna jevrejska nevladina organizacija izrazila zabrinutost zbog Nurkićevog poteza.

  „Objava je bila fotografija zagrebačke (hrvatske) džamije, koja je prvobitno izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim 1943. pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih muslimana genocidnom ustaškom režimu“, navedeno je u saopštenju.

  Dalje se ističe da su ustaše vodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a takođe su ubile hiljade antifašističkih Hrvata katolika.

  „Ako je Nurkićev motiv bio da izrazi podršku ili saosećanje ili nostalgiju prema ustašama, koji su ubili stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, Simon Vizental Centar nedvosmisleno osuđuje takve izjave“, saopšteno je na zvaničnom sajtu SVC.

  Zurof, poznat i pod nadimkom „lovac na naciste“, izrazio je ponos što je učestvovao u privođenju pravdi ustaškog zločinca Dinka Šakića.

  ​► Mladi Srbin je ponovo promenio istoriju NBA lige! /video/

  ► Divac uz Džordana – za večnu slavu preminulih legendi

  ► Srce je poslalo u penziju vernog Popovičevog vojnika koji nije dočekao prsten

  Tagovi:
  Jusuf Nurkić, Efraim Zurof
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga